Gradovi

Uloga Turske raste zbog izbegličke krize

Uloga Turske raste zbog izbegličke krize

BEOGRAD – Uloga Turske u međunarodnim odnosima značajno raste, posebno kada je reč o migrantskoj krizi i postaje važan faktor za EU kada je u pitanju ta kriza, ocenjeno je na konferenciji „Turska, jugoistok Evrope i EU – zajednička evroatlantska integracija ili obnova duha osmanlijskog Balkana“.

„Uloga Turske u međunarodnim odnosima značajno raste. Nalazi se okružena sukobima na Bliskom Istoku, a s druge strane odnosi na međunarodnoj političkoj sceni se menjaju takvom brzinom da je to teško otpratiti“, objasnila je predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Ona je podsetila da su tokom prethodnog leta Turska i Rusija delovali kao harmonični partneri, čiji odnosi će beležiti uzlazni put, ali da su sukob u Siriji i obaranje ruskog aviona doveli do naglog pada odnosa, koji su sada na najnižem nivou u skorijoj istoriji.

„Turska je izuzetno značajna kada govorimo o migrantskoj krizi, jer se u ovom trenutku dva miliona izbeglica nalazi u toj zemlji. Ona ima mehanizam kojim bi mogla da zaustavi taj priliv. Evropa, a pre svega Nemačka su spremni zbog toga da zatvore oči pred deficitom demokratskih potencijala turskog društva, koje su stalno kritikovali, i pomogne Turskoj u finansijskom i političkom smislu“, naglasila je Joksimović dodajući da je bez aktivne uloge Turske ovaj problem nemogcuhe rešiti.

Na drugoj strani zamenik direktora Centra za studije Jugoistočne Evrope Univerziteta u Gracu Kerem Etkem, koji je bio jedan od učesnika skupa u organizaciji Centra za spoljnu politiku i Hans Sajdel fondacije, ocenjuje da se međunarodna uloga Turske značajno smanjila.

„Pre par godina je Turska bila uzlazeća regionalna sila, ne samo na Bliskom istoku, već i na Balkanu. Ali poslednjih meseci unutrašnja politika je prevagnula i Turska ne može više da se predstavi kao nadregionalna sila. Takođe je Turska izgubila uticaj u arapskom svetu i čini se da se sada, po pitanju uloge, „smanjuje“ na svoju stvarnu veličinu“, kazao je on u izjavi Tanjugu.

Istovremeno Etkem ističe da je Turska vazan faktor za EU, ali ne kao buduća članica, što bi bilo važno, već samo kao strateški partner u izbegličkoj krizi.

Tri milijarde evra se dobije i to nestane, te to nije nikakav uspeh, već bi uspeh bio vratiti Tursku na put ka članstvu u EU, konstatovao je on.

Na Balkanu, prema njegovim rečima, takođe je uloga Turske prikazana mnogo većom nego što jeste.

Istovremeno Etkem naglašava da bi destabilizacija Turske negativno uticala na Bliski istok, jer je Ankara do sada bila jedini garant stabilnosti u tom regionu.

Kada je reč o ulozi Turske na zapadnom Balkanu Joksimović je ukazala da postoje neke predrasude koje su vezane za istorijski kontekst, ali i kulturno religijske veze Turske sa pojedinim zemljama, to jest muslimanskim stanovništvom na Balkanu.

„Generalna je želja Turske da pokuša da utiče kako bi došlo do pomirenja između muslimanskog stanovništva i drugih zajednica u regionu. Povremeno emotivne, nediplomatske izjave, koje dolaze od strane turskih zvaničnika dovode do toga da se sve što se dobro izgradi potre, ali čini se da generalno odnosi između Srbije i Turske idu pozitivnom linijom“, naglasila je ona.

Joksimović je dodala da uprkos manjim padovima, kao što se danas dešava u vezi navoda o srpskim snajperistima i špijunima, odnosi Turske i Srbije idu uzlaznom putanjom.

Preview

UCESNICI

Slide

ALEKSANDRA JOKSIMOVIC

Slide

UCESNICI

Slide

ERHAN TURBEDAR

Slide

UCESNICI

Slide

JOVAN TEOKAREVIC

Slide

UCESNICI

UCESNICI

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh