Svet

Umesto ministra ostavku podneli glumci

Zlatko Hasanbegović ostaje u Vladi Hrvatske

Nina Violić: Gluma je prostor moje borbe Božidar Alić: Za dom spremni!

Autor: Ruža Ćirković

Zagreb – – Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović pocepao je hrvatsko glumište, ali je sam juče poručio da njegova ostavka nije na dnevnom redu. Pedesetak glumaca i dramaturga, koji su napustili Hrvatsko društvo dramskih umetnika, jer je predsednik tog esnafskog udruženja Slavko Jaruga odbio da protestuje zbog izbora Hasanbegovića smatrajući da je „HDDU umetnička, nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija koja poštuje legitimno izabranu Vladu RH i koja tokom 25 godina postojanja RH nikada nije osporavala niti je izražavala svoj stav o izabranom ministru kulture“, ubedljiva su manjina hrvatskog glumišta, smatra ministar. I podvlači da je njihovo demokratsko pravo da protiv njegovog izbora protestuju.

Zanimljivo da simbolično na čelu grupe od pedesetak glumaca koji se izboru ministra protive, kao i na čelu one grupe koja njegov izbor podržava stoje dvoje dobrih glumaca, samo što za Ninu Violić komentatori navode da jeste dobar glumac – dobitnica je i Zlatne arene u Puli, ali i nagrade na poznatom pozorišnom festivalu u Užicu, a za Božidara Alića da je bio i verovatno i sad jeste dobar glumac, ali se to nema više gde videti.

I Violićeva i Alić skrenuli su, ne sada prvi put, na sebe pažnju svojim profilima na Fejsbuku, a Božidar Alić je bio među prvim učesnicima skandaloznog marša kroz Zagreb koji je organizovan povodom trodnevne zabrane emitovanja programa lokalnoj televizijskoj stanici Z 1 zbog govora mržnje. I Violićeva i Alić poznati su po tome što na javno upadljiv način brane svoje gledanje na život u Hrvatskoj.

Violićeva, koja je poznata kao osoba bez dlake na jeziku, na Fejsu je, odmah po izboru nove hrvatske vlade, objavila tekst u kome govori o svojoj teskobi, očaju zbog tog izbora i ideja nekih ministara, a sve to garnira psovkama koje kulminiraju u rečenici: „Gonite se u tri p**** m******* cijela fašistička Evropa i naša primitivna prčija. Nisam odavde“. Violićeva je onda zatražila pomoć javnosti jer su ona i njeno dete postali žrtve pretnji „progonom, smrću i silovanjem“, a onda je one koji su neovlašćeno preneli njen tekst sa Fejsbuka zamolila da prenesu i dodatak u kome ona kaže da je gluma, a ne društvene mreže i mediji, već 20 godina prostor njene borbe u kojoj je ponekad uspevala da promeni stvari. „Borim se i boriću se protiv tradicionalističke i baštinske umetnosti, zato što je mrtva i nema odnosa sa vremenom u kome živimo. Ne podnosim nacionalizam, fašizam i povraća mi se od svih vrsta patriotizma. Gnušam se od diktature i jednoumlja. Ne priznajem podjele desno i lijevo…“.

Kao i Violićeva i Božidar Alić je po svom društvenom angažmanu, a ne samo glumi, odranije poznat hrvatskoj javnosti, pa je etički komitet Hrvatskog društva dramskih djelatnika protiv njega svojevremeno pokrenuo postupak zbog govora mržnje, na šta se on iz tog društva iščlanio. Pre najnovijih događaja poslednji put je briljirao neposredno po izboru Kolinde Grabar Kitarović za predsednicu Hrvatske kad joj je sav glumački zarozan čestitao na pobedi nad „udbaško-srbofilsko-četničkom strujom“. Komentatori su se tešili mišlju da to on demonstrira svoje umeće velikog glumca, doduše, tamo gde mu nije mesto. Prošle nedelje je Alić identifikovan kao jedna od vrlo poznatih ličnosti koje su učestvovale na prilično masovnom zagrebačkom skupu koji se na poziv „Za dom…“ odazivao sa „Spremni“. Njime se samo dan kasnije pozabavila zaštitnica dece u Hrvatskoj Ivana Milas Klarić, kad je i Alić na svojoj Fejsbuk stranici emitovao zvučni zapis svog maloletnog sina kako pozdravlja tim pozdravom koji je promovisala Nezavisna država Hrvatska.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh