• Novosti online

  УНКС: Бензин поскупео у марту у целом региону, па и у Србији

  Просечне малопродајне цене бензина и дизела у Србији су до половине марта повећане за динар и педесет пара у односу на почетак месеца, а тренд њиховог раста је забележен у готово свим земљама у региону.

  На листи 11 земаља у окружењу, када је у питању цена бензина, Србија је остала у средини листе, док је дизел скупљи само у Словенији и Албанији, саопштило је Удружење нафтних компанија Србије.

  Ово је први пут у последњих девет месеци да је дошло до повећања малопродајних цена бензина, које су практично од јуна 2015. из недеље у недељу биле у паду.

  Дизел је у односу на јун 2015. данас јефтинији за око 24 динара, а бензин за око 21 динар.

  Када је реч о просечним малопродајним ценама горива у земљама региона, цена бензина типа БМБ 95 (ЕН228) је највиша у Грчкој, где износи 1,229 евра, а најнижа у Босни и Херцеговини (0,895 евроценти). У Србији, цена ове врсте бензина износи 1,013 евра.

  Цена дизел горива (ЕН590) је највиша у Албанији, где износи 1,160 евра, у Србији је 1,028 евра, а најнижа је у Македонији 0,705 евроценти. Највишу цену течног нафтног гаса Аутогас (ЕН589) има Мађарска, од 0,659 евроценти, у Србији се цена ТНГ-а креће око 0,532 евроцента, а најнижа је у БиХ од 0,353 евроценти.

  Актуелни раст цена је последица повећања берзанских котација бензина и дизела, које су непосредно утицале на пораст велепродајних цена у свим земљама.

  Иначе цена сирове нафте типа „брент” од средине фебруара, уз благе осцилације, има тренд раста. Половином фебруара је имала вредност од око 28 долара за барел, док се данашња цене креће око 40 долара за барел, преноси Танјуг.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com