Gradovi

Uprkos rastu akciza cene goriva u Srbiji za sada miruju

BEOGRAD – Prosečne maloprodajne cene goriva u Srbiji su danas na istom nivou kao na kraju prošle godine, bez obzira na povećanje akciza, ali zbog podizanja tog nameta domaći potrošaci nisu osetili ni benefite globalnog pada cena nafte, pokazala je nedeljna Analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Kako je u zemljama u regionu cena goriva niža nego u Srbiji, iz UNKS-a ocenjuju da će se sve više domaćih potrošača gorivom snabdevati iz BiH i Makedonije, i upozoravaju na pojavu „prekograničnih“ distributera, koji prodaju gorivo na mestima 100 km udaljenim od granice.

Rast akcize je kompenzovan istovremenim padom kotacija benzina i dizela, tako da na benzinskim stanicama nisu zabeležene značajnije promene cena, navodi se u izveštaju.

Ali, može se reći i da potrošači u Srbiji, bar u prvih petnaestak dana ove godine, zbog rasta akciza nisu osetili efekat pada cena na međunarodnom tržištu nafte, dodaju iz UNKS.

Akciza, PDV i naknada za obavezne rezerve sada čine oko 60 odsto maloprodajne cene benzina i dizela i oko 51 odstocene TNG autogasa.

Akciza na dizel je povećana za četiri dinara po litru, odnosno, ukupno zahvatanje kada se uzme u obzir i PDV je povećano za četiri dinara i 80 para.

Ovo je treći put za redom da se za novu godinu akciza na dizel povećeva za četiri dinara po litri, tako da se na uporednoj listi cena zemalja Regiona, Srbija popela za par stepenica više.

Prosečna maloprodajna cena dizela je veća samo u Grčkoj i Albaniji.

Kao zemlje sa najmanjim državnim zahvatanjem i ujedno najnižim cenama i benzina i dizela i TNG-a, na dnu liste su Bosna i Hercegovina i Makedonija.

Nažalost, kako se dodaje, potvrđuje se pretpostavka UNKS-a da će zbog porasta akciza, pre svega na dizel zapravo Srbija izgubiti jedan deo fiskalnih prihoda, jer će se sve više potrošača gorivom snabdeva iz BiH i Makedonije.

Pojavili su se i prekogranični „distributeri“ koji danas nude gorivo u mestima koja su i 100 km udaljena od granice, navedeno je u sapoštenju UNKS.

Pad prometa na gotovo svim benzinskim stanicama u zapadnoj i južnoj Srbiji, pogotovo uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom dovodi u pitanje njihov dalji rad, zbog čega uskoro može biti ugrožena i bezbednost snabdevanja gorivom u ovom delu Srbije i opstanak brojnih radnih mesta zaposlenih u ovim objektima.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh