Novosti online

Усклађена декларација папе Фрање и патријарха Кирила

МОСКВА – Декларација коју ће на Куби потписати патријарх московски и све Русије Кирил и поглавар Римокаталичке цркве папа Фрања коначно је усклађена, рекао је данас шеф одсека за спољне односе Руске православне Цркве митрополит Хиларион.

„Две стране су касно синоћ ускладиле текст декларације након што су унете последње измене. Сада се надамо да ће усклађена верзија документа бити представљена на састанку са папом”, рекао је Хиларион уочи поласка на Кубу, где ће боравити као члан патријархове делегације, преноси Тас.

Митрополит Хиларион је напоменуо да су измене текста декларације ипак могуће.

Руски патријарх Кирил и папа Фрања ће се, како је најављено, сутра састати на Међународном аеродрому Хосе Марти у кубанској престоници Хавани, а то ће бити први састанак поглавара Руске православне цркве и Римокатоличке цркве, који се припрема већ 20 година, наводи руска агенција. (Танјуг)

—————————————–

Хочевар:Састанак од миленијумског значаја

Београдски надбискуп Станислав Хочевар изјавио је данас да је сусрет поглавара Римокатоличке цркве папе Фрање и патријарха московског и све Русије Кирила од миленијумског значаја.

“Тај сусрет је изванредно важан, драгоцен али уједно и нешто најнормалније и логично ако гледамо хришћанство“, рекао је Танјугу Хочевар уочи састанка патријарха Кирила и папе Фрање 12. фебруара на Куби.

Наводећи да је тешко рећи шта се може очекивати од сусрета, те да је најважније дати праву вредност сусрету, он је оценио да је потребно тај сусрет надопуњавати још јачом теолошком доктрином.

Каже да очекује почетак нечег новог – интенизвнији дијалог са такозваном словенском православном црквом што је од великог значаја зато што су се управо словени на неки начин поделили на католике и православне .

Сусрет се, по њему, може још више ценити ако се зна у каквим историјским условима су били христијанизирани Рруси.

„Зато мислим да је овај сусрет од изванредног карактера и да смо сви позвани да се молимо да тај дијалог иде континуирано даље. Онда ће то имати велику и снагу, али и значење за све’’, рекао је Хочевар и додао да је то и свим политичарима позив и надахнуће.

Београдски надбискуп је оценио и да сусрет између, социолошки гледано, најачег патријарха унутар православних аутокефалних цркава и светог оца нужно сам по себи покреће јачи дијалог између Рима и свих аутокефалних цркава па тако и са Српском православном црквом која има добре односе са московским патријархом.

Како каже, сада ће бити олакшан дијалог.

“Из искуства гледано видео сам да је СПЦ, што је разумљиво, увек радила у сагласности са московским патријархом и будући да је сада направљен велики корак то нужно доводи нове резултате на том подручју’’, рекао је Хочевар додајући да нема сумње да сусрет папе и руског патријарха нужно повлачи остале кораке.

Подсетивши да би ове године све аутокефалне православне цркве требало да славе сабор и да се у Католичкој цркви искрено радују томе јер свако веће заједништво између свих аутокефаклних цркава нужно доводи са собом веће и интензивније договоре са светом столицом, он је оценио да то отвара могућност да свети отац брзо посети Србију. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh