Gradovi

Usvojena Nacionalna strategija za rodnu ravnopravnost

BEOGRAD – Vlada Srbije na današnjoj sednici usvojila je novu Nacionalnu strategiju za rodnu ravnopravnost za period 2016-2020. i Akcioni plan za njeno sprovođenje koji treba da doprinesu ekonomskom snaženju žena i njihovom većem uključivanju u politički život.

Kako je istakla potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnot Zorana Mihajlović, nova strategija i akcioni plan za sprovođenje strategije predviđaju veće ekonomsko osnaživanje žena i pospešivanje njihovog većeg uključivanja u politički život i postavljanje na rukovodeća mesta u organima vlasti na lokalnom i republičkom nivou.

Mihajlović je, kako se navodi u saopštenju tog koordinacionog tela, rekla je da je 2015. bila godina prekretnica u toj oblasti u Srbiji i istakla da je pripremljen zakonodavni okvir.

„U najskorijem periodu Vlada će usvojiti i Zakon o ravnopravnosti žena i muškaraca, nakon čega ćemo pripremiti i podzakonska akta koja će se ticati kako zapošljavanja žena, tako i suzbijanja rodno zasnovanog nasilja“, istakla je Mihajlović.

Ona je poručila da mora da se pooštri odnos poslodavaca prema ženama kako bi pripadnice lepšeg pola bile u pravima izjednačene sa muškarcima.

Mihajlović je dodala i da je cilj da se dostigne nulta tolerancija na nasilje nad ženama, bolja koordinacija pravosuđa, socijalnih službi, policije i lokalnih samouprava, kao i izmena Krivičnog zakona.

„U strategiji smo se posebno osvrnuli na žene koje su manje vidljive, a gde postoji velika diskriminacija – to su Romkinje, žene na selu i žene sa invaliditetom“, kazala je Mihajlović.

Ministarka je naglasila da je i budžet za 2016. rodno senzitivan odnosno da se u planiranju budžetskih sredstava vodilo računa o potrebama žena.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh