Novosti online

Утопило се 25 избеглица у Егеју, МК увела нова ограничења

АНКАРА, ИДОМЕНИ – Најмање 25 избеглица утопило се данас код обале Турске, покушавајући да се домогну Грчке, док су македонске власти увеле додатна ограничења за избеглице које желе да пређу грчко-македонску границу.

Турска обалска стража је успела да спасе 15 миграната код приобалног града Дидим у југозападној Турској, јавила је агенција Анадолија.

Међу погинулима је троје деце, навела је агенција Доган, пренео је АП.

Истовремено, званичници грчке полиције објавили су да су македонске власти увеле додатна ограничења за избеглице које желе да пређу грчко-македонску границу, па сада пуштају само оне из градова који су захваћени ратом.

То практично значи да људи из сиријског града Алепо могу да пређу, али они из главног града Дамаска или ирачке престонице Багдада не могу, наводи АП.

То је најновији потез Македоније у циљу смањења прилива избеглица у ту земљу.

Представник УНХЦР у Македонији Љубинка Браснарска потврдила је за АП нова ограничења и критиковала такву одлука.

„То није у реду. Свима који долазе из Сирије треба међународна заштита. Такву одлуку могу да донесу само друга компетентна међународна тела, а не пограничне власти”, казала је она, додајући да не може да објасни такав потез.

Македонска полиција је саопштила да се Ирак и Сирија сматрају земљама које нису безбедне и да „ако нека од земаља на рути уведе нове рестрикције, онда ћемо ми бити приморани да размотримо могућност да исто применимо на македонско-грцкој граници, што укључује и забрану уласка за мигранте из одређених области”.

Званично Скопље сада дневно пушта веома мали број избеглица, услед чега се на подручју избегличког кампа на грчкој страни, у Идоменију, „нагомилало” 13.000 до 14.000 избеглица.

Грчка полиција је саопштила да је у периоду од шест сати у суботу до шест сати у недељу грчко-македонску границу прешло 240 избеглица, преноси Танјуг.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh