Novosti online

Утврђена листа кандидата за чланове РЕМ-а

Одбор за културу и информисање утврдио је листу од два кандидата за једног члана Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) испред удружења, чији су циљеви остваривање слободе изражавања и заштите деце, а на њој су Снежана Стојановић Плавшић и Милан Антонијевић.

Овом одлуком завршено је двомесечно надгорњавање између посланика владајуће коалиције и опозиције око тога да ли су поднете кандидатуре биле у складу са законом, или не. Спорили су се, пре свега, око кандидатуре Горана Пековића, за коју су посланици владајуће коалиције тврдили да је поднета складу с процедуром, а опозиционари из ДС-а да није. За напредњаке је, међутим, била спорна кандидатура Милана Антонијевића, док су демократе тврдиле да је ту све у реду.

Спорење је резултирало захтевом СНС-а за аутентично тумачење Закона о електронским медијима, које је дао Одбор за уставна и законодавна питања, али га је Скупштина Србије одбацила. У четвртак је без икакве расправе одбор једногласно подржао да се на листи нађу Снежана Стојановић Плавшић и Милан Антонијевић.

Кандидати су се представили одбору, а било је занимљиво представљање Снежане Стојановић Плавшић која је подсетила да је у четири мандата била посланик у Скупштини Србије, али и истакла да се политиком више не бави, нити има намеру да се бави. Иначе, она је била посланик, прво Г17 плус, а потом Уједињених региона Србије (УРС). Милан Антонијевић је директор Комитета правника за људска права (ЈУКОМ) и оснивач Куће људских права.

Како је рекла Весна Марјановић (ДС), председница одбора, посланици српског парламента требало би већ наредне недеље, по хитном поступку, да изаберу једног од ова два кандидата за члана РЕМ-а, а тада ће се изјаснити и о кандидатима који су предложени испред надлежног одбора Скупштине Војводине и цркава и верских заједница.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh