• Novosti online

  Уводи се лимит на продају некретнина дужника

  Златибор – Изменама Закона о извршењу и обезбеђењу (ЗИО) биће одређен лимит за висину дуга због којег неће бити могућа продаја непокретности дужника. Другим речима, биће одређено до ког износа дуга јавни извршитељ не може да прода стан или кућу дужника.

  То је детаљ који је министарка правде Нела Кубуровић открила новинарима после отварања Петог годишњег саветовања јавних извршитеља на Златибору.

  Министарка је нагласила да измене и допуне ЗИО неће укинути извршитеље. Напротив, како је рекла, управо треба јачати и ширити мрежу јавних извршитеља.

  – Савет за борбу против корупције Владе Србије прати пословање радне групе која ради на изменама и допунама ЗИО, али то не значи да ће се препоруке савета у потпуности поштовати. Јавне извршитеље не треба укинути и избацити из система – казала је Нела Кубуровић.

  Поводом недавног физичког напада на извршитеља у Новом Београду, она је навела да Министарство правде осуђује сваки вид насиља. У вези са негативном медијском сликом о овој професији, министарка их је позвала да буду отворенији у раду, али је позвала и повериоце да чешће стану у одбрану онога што раде извршитељи.

  Председница Коморе јавних извршитеља, Александра Трешњев нагласила је да су све учесталији напади и покушаји насилног ометања извршења, а да је медијска кампања у неким средствима информисања попримила обрисе хајке.

  – У јавности се створило уверење да извршитељи спроводе своју правду и да је легитимно ометати њихов рад и угрожавати њихов интегритет – рекла је Александра Трешњев.

  Навела је да јавни извршитељи спроводе одлуке судова, којима је једино дато у надлежност да решавају спорове.

  – Додатну конфузију у јавности изазвао је извештај Савета за борбу против корупције који препоручује да се извршења врате у надлежност судова. Посебно забрињава да је ова препорука донета на бази података који су у савет стигли путем представки незадовољних грађана и на бази случајева из медијских извештаја – казала је Александра Трешњев.

  Ако би се укинуо систем извршења, нагласила је, онда би поново порастао број представки пред судом у Стразбуру због ненамирених потраживања.

  Трешњев је наговестила да ће у изменама ЗИО бити прецизирана правила о егзистенцијалном минимуму који се мора оставити извршном дужнику. Притом је нагласила да нису утврђене категорије социјално угроженог становништва, али да социјалне мере нису у надлежности јавних извршитеља, већ других органа и других закона.

  Саветовању на Златибору присуствује више од три стотине јавних извршитеља из Србије, представници извршитељских комора из Црне Горе, Македоније и Мађарске, представници Адвокатске коморе Србије, Јавнобележничке коморе Србије, Народне банке Србије и Удружења банака, као и представници правних факултета из Србије и Хрватске.

  ​У Хрватској се дужнику не може одузети једини дом

  Према хрватском закону о извршењу, дужнику се не може одузети једина некретнина у којој живи, рекла је др Ванда Божић, професор Правног факултета у Загребу.

  Од тог правила постоје изузеци, али закон предвиђа да се у случају исељења обезбеди стамбено збрињавање дужника.

  – Једина некретнина може се продати само ако дужник да своју сагласност која мора бити у писаном облику и оверена код јавног бележника – казала је др Божић.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com