Novosti online

Вашингтон није рекао да подржава корекцију границе

ПРИШТИНА – Одлазећи амбасадор САД у Приштини, Филип Коснет, изјавио је да Вашингтон никада није рекао да подржава споразум о корекцији границе између Србије и Косова, већ је, како каже, само изражено мишљење да Београду и Приштини треба дати простор за дијалог и договор о ономе што желе, уз претходну привремену суспензију такси.

„Мишљење америчке владе је да преговарачи обе стране треба да имају слободу да одлуче о чему желе да разговарају. Када је америчка влада прошле године саопштила да се нећемо успротивити разговору о граничној регулативи, нисмо рекли да подржавамо корекцију, већ да преговарачи треба да имају слободу да разговарају о томе шта желе”, рекао је Коснет, пренели су приштински медији.

Поновио је став САД да би Приштина требало да укине наметнуте 100 одсто увећане таксе на робу из Србије да би дијалог био настављен.

„Зато мислимо да би косовска страна требало да привремено суспендује таксе као први корак ка поновном успостављању дијалога, али истовремено захтевамо од Београда да предузме кораке да поново започне тај процес”, додао је он, пренела је Газета Експрес.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Коснет је каже да „две владе треба да томе приступају на креативан начин у циљу постизања компромиса који вероватно није популаран ни на Косову ни у Србији”.

„Став Владе САД у вези са дијалогом је да је он потребан за успостављање мира, правде и просперитета за грађане, тако да снажно подржавамо брз повратак у дијалог. Верујемо да и владе Приштине и Београда треба да предузму кораке у том правцу”, казао је Коснет, преноси Танјуг.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh