Gradovi

Važne odluke tehničke vlade samo u izuzetnim situacijama

BEOGRAD – Vlada, nakon što danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić saopšti da raspušta skupštinu i raspisuje parlamentarne izbore, ulazi u stanje tehničkog mandata, u kojem, osim u nekim izuzetno značajnim situacijama za zemlju, neće više moći da donosi neke važne odluke.

Pošto Nikolić danas saopšti da raspušta skupštinu i raspisuje parlamentarne izbore, tehnička vlada će moći da vrši samo tekuće poslove i neće moći da predlaže Narodnoj skupštini, koja će takođe biti u tehničkom mandatu, zakone i druge opšte akte niti da donosi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Prema Zakonu o vladi, vlada kojoj je prestao mandat, takođe, ne može postavljati državne službenike na položaj u organima državne uprave, a pri vršenju osnivačkih prava Republike Srbije može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora.

Skupština Srbije koja je raspuštena obavlja samo tekuće ili neodložne poslove, određene zakonom.

U slučaju proglašenja ratnog ili vanrednog stanja ponovo se uspostavlja njena puna nadležnost, koja traje do okončanja ratnog, odnosno vanrednog stanja.

Prema Zakonu o Narodnoj skupštini, u slučaju raspuštanja, Narodna skupština, odnosno njen nadležni odbor obavlja samo tekuće ili neodložne poslove, među kojima su rešavanje mandatno-imunitetskih pitanja, ostvarivanje međunarodne saradnje, pojedinih slučajeva rešavanja materijalno-statusnih pitanja narodnih poslanika i drugih izabranih i imenovanih lica i ako su vezani za zakonski rok ili to nalažu potrebe države.

Foto Tanjug/S.Radovanović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh