Gradovi

Večeras 400. izvođenje baleta „Labudovo jezero“

BEOGRAD – Balet „Labudovo jezero“, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Dimitrija Parlića, sa prvacima Nacionalnog baleta Holandije Anom Cigankovom i Jozefom Vargom u glavnim ulogama, biće izveden večeras u Sava Centru 400. put, najavilo je Narodno pozorište u Beogradu.

U tom antologijskom ostvarenju, prema libretu Vladimira Begičeva i Vasilija Gelcera, Cigankova će se beogradskoj publici predstaviti ulogama Odete i Odilije, a Varga će biti princ Zigfrid.

Učestvovaće celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u najvećem sastavu pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović.

„Labudovo jezero“, biser klasičnog baletskog reprtoara, premijerno je izveden u Narodnom pozorištu, u ovoj koreografskoj postavci, 14. maja 1970. godine.

Parlić je zadržao koreografsku celinu u drugom činu Lava Ivanova sa pojedinim koreografskim intervencijama, dok je prvi i treći čin kreirao sam.

Suštinu ovog dela, za koje Čajkovski nije ni pretpostavljao da će postati ezoteričan, magičan, snažno ekspresivan i najigraniji balet u istoriji, čine zakletva kao iskušenje ljubavi i prevare, sazrevanje kroz odluke, ljudsko dvojstvo, lukavost, žrtvovanje, sjedinjavanje u fiktivnoj smrti i apoteoza idealnoj ljubavi.

Restauraciju scenskog dizajna prema originalu Kžištofa Pankijeviča uradili su Boris Maksimović (dekor) i Katarina Grčić (kostimi).

Foto Tanjug, N. Jovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh