Gradovi

Večeras uručenje priznanja revije „Muzika Klasika“

BEOGRAD – Priznanja revije „Muzika Klasika“ za doprinos umetničkoj muzici, biće uručena večeras u Muzeju Narodnog pozorišta.

Muški izvođač 2015. godine, prema oceni revije „Muzika Klasika“ je violinista Robert Lakatoš, ženski izvođač mecosopran Aleksandra Ristić, mladi izvođač sopran Evgenija Jeremić.

Kompozitor godine je Vladimir Trmčić za kompoziciju „Psalmus“, a kompozitor godine za primenjenu muziku Zoran Simjanović za muziku u komadu s pevanjem „Male tajne“ (Opera i teatar Madlenianum).

Orkestar godine je novi Simfonijski orkestar „Makris“ čiji je osnivač, umetnički direktor i i dirigent Predrag Gosta, najbolji izdavač u 2015. je Asocijacija gitarista Vojvodine, a najbolji koncert održao je Nemanja Radulović u Studentskom parku 21. juna prošle godine u organizaciji Centra za muziku Kolarčeve zadužbine.

Knjiga godine je „Isidor Bajić: pedagog, izdavač, melograf“ Danijele Kličković, album „Ohridska legenda“ koji su snimili Simfonijski orkestar i Hor RTS sa dirigentom Bojanom Suđićem.

Muzički festival godine su Beogradske muzičke svečanosti – Bemus, muzički festival od regionalnog značaja – Međunarodni festival klasične muzike „Vrnjci“ (Vranjačka Banja).

Revija „Muzika Klasika“ nagradila je i kritičara Gordanu Krajačić, a za medijsku afirmaciju umetničke muzike Draganu Pantić, muzičkog urednika RTS-a.

Organizator godine je Muzej Narodnog pozorišta, najbolja muzička institucija u 2015. je Fakultet umetnosti u Nišu, a dobitnik Nagrade za izuzetan doprinos umetničkoj muzici je koreograf Vladimir Logunov.

Nagrada „Muzika Klasika“ je ustanovljena 2010. godine, kada je izašao prvi broj istoimene revije.

Foto Tanjug, N. Jovanović/ arhiva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh