Novosti online

Већи страх од избеглица него од Исламске државе

Да ли ће уједињени део Европе остати на ногама у судару са проблемима који, као на покретној траци, стижу један за другим? Хоће ли ЕУ поклекнути, распасти се, или ће, на крају, ипак успети да „преживи”?

Данас у Бриселу Европљани ће покушати да коначно усагласе заједнички, европски одговор на избегличку кризу. Досад сви такви покушаји окончани су неуспехом, сада је кажу последња шанса да Европа нађе решење за велику сеобу народа у 21. веку.

Избеглице су, међутим, само један од горућих проблема који притискају Европску унију. Бивши немачки амбасадор у САД Клаус Шариот сматра да у овом тренутку Унија истовремено „болује” од чак осам криза. Поред избеглица Европу још притискају: тероризам, ратовање на Блиском истоку, украјински проблем, узлет популизма, велики раст државног дуга, брегзит и дрмање Шенгенског споразума.

Свака од ових криза понаособ довољна је да драматично поткопа темеље заједничке европске „куће”. Кризе трају а јединственог европског рецепта за њихово решавање нема на видику. Уместо тога имамо већ праву инфлацију европских састанака – министарских, премијерских и председничких – осмехе на заједничким фотографијама лидера и много обећања да би већ наредни самит могао да буде онај прави, преломни, историјски.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh