Gradovi

Većina poslanika za učesće VS u multinacionalnim operacijama

BEOGRAD – Skupština Srbije završila je večeras raspravu o Predlogu odluke o učešću pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u 2016. godini i o godišnjem planu upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim opercijama.

Većina poslanika najavila je danas da će podržati učešće VS u multinacionalnim operacijama, navodeći da se time doprinosi očuvanju mira i stabilnosti.

Poslanik LDP Nenad Milić rekao je da ta partija u načelu podržava predlog odluke, ali ističe zabrinutost da Srbija uvede balans između broja vežbi koje održava sa Rusijom sa jedne strane u odnosu na sve druge partnere.

On smatra da Srbija nema strategiju o spoljnoj politici zemlje, za šta, dodao je, nije krivo Ministarstvo odbrane, te da ne postoje ni jasni politički ciljevi koji bi definisali učestvovanje u multinacionalnim operacijama.

Poslanik SDS Goran Bogdanović je najavljujući podršku predlogu odluka kazao da učešće vojnika doprinosi jačanju naše i svetske bezbednosti.

Ukazao je da vojnici nakon obavljenih misija stiču iskustvo i to je, smatra on, nešto što najviše znači.

Đođe Komlenski iz Pokreta socijalista pitao je ministra o mogućnostima za vraćenje obaveznog služenja vojnog roka, na šta mu je ministar odbrane Zoran Đorđević odgovorio da o tome odlučuje skupština i da bi samo prve godine, ukoliko bi se to dogodilo bilo potrebno da se izdvoji 70 milijardi dinara iz budžeta.

Za Dveri su mirovne misije u organizacijama EU potpuno neprihvatljive, rekao je poslanik Srđan Nogo, navodeći da Srbija nema nikakvog interesa da učestvuje u takvim mirovnim misijama.

On smatra da su mirovne misije koje se organizuju pod okriljem EU paravan za NATO.

Poslanik DS Radoslav Milojičić je tokom rasprave ukazao da 80 odsto pripadnika Vojske Srbije ima zaradu manju od prosečne u republici, te da 70 odsto civilnih lica imaju prosečnu platu koja iznosi 22.000 dinara.

Prosečnu neto zaradu ima 82 odsto podoficira, koja je ispod 40.000 dinara, dodao je.

Prema njegovim rečima, DS će podržati učešće VS u mirovnim misijama, a skrenuo je pažnju i na to da je VS profesionalizovana i modernizovana 2007. kada je ministar odbrane, kaže bio predsednik DS Dragana Šutanovac.

Stav SRS je jasan, rekao je poslanik te partije Božidar Delić, a to je da se nijedan srpski vojnik ne upućuje u misije EU i da Srbija ne treba da šalje policijske i vojne snage u države koje su glasale za Kosovo u UNESCO.

Predsednica skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i poslanica SNS Marija Obradović kaže da će 700 pripadnika VS biti raspoređeno na 340 pozicija i naglasila da je prethodni ministar odbrane Bratislav Gašić, sudeći po brojkama, bio jedan od najuspešnijih ministara.

Ona je odgovorila radikalima da izjave o tome da Srbija ne treba da učestvuje u pojedinim misijama ne znače ništa drugo nego pozivanje na izolaciju.

U toku popodneva predsednica parlamenta Maja Gojković je na kratko prekinula sednicu jer su poslanici Dosta je bilo, aplauzima ometali izlaganje poslanika SNS Marka Atlagića.

Tokom njegovom obraćanja, oni su aplaudirali i smejali su se, zbog čega ih je Gojković upozorila, a pošto su nastavili ona je prekinula sednicu navodeći da je to što oni rade skandal i da prelazi prag toleracnije svakog poslanika.

Kako je istakla, takvo nepoštovanje parlamenta nije doživela u 26 godina, koliko se bavi politikom.

Skupština Srbije će sa radom nastaviti u utorak, 8. novembra.

Foto Tanjug/ O.Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh