Novosti online

Велики подухват малог издавача

Топличко Кочане – С почетка 2016. године бележимо подухват најмлађе, вероватно и једине сеоске издавачке куће у Србији. Реч је о селу Топличко Кочане недалеко од Ниша, издавачу „Троречје”, и Цветнику учитеља песника за децу и младе „Заувек ђаци”. У овај цветник (српско име са истим значењем као грчкa антологија) увршћено је 193 учитеља, наставника и професора који су део стажа или читав радни век провели у учионици, а уз то су писали поезију. За своје ученике, за децу и младе уопште. Неки су своје стихове претакали у књиге, неки стидљиво објављивали на страницама листова и часописа, а неки – нигде. У Цветнику је заступљено, са једном до седам песама – укупно 357 наслова.

– Цветник ће нам помоћи да се с песницима боље упознамо. Ова књига казује да и песник мање познат јавности може дати сјајну песму. Књига ће послужити за часове литерарних секција и као својеврстан избор песама за рецитовање. Овде су, што нас радује, и изузетно вредне песме које су сам врх српског савременог песништва – каже приређивач антологије Власта Ценић, песник и професор у ОШ „Вук Караџић” у општинском средишту Дољевац.

Цветник обухвата учитеље ауторе који су рођени у 20. веку, а стварали су у том веку, неки и дан-данас. Најстарији су Оливера Обреновић Делибашић (1906) из Ливна, некада предавач на Вишој педагошкој школи у Сарајеву, и Светозар Цвеја Јовановић (1914), учитељовао у Срему, Македонији и западној Србији и писао уџбенике. Најмлађи песници су Оливера Дражић (1991) из Лознице и Јелена Глишић (1989) из Дервенте.

У Цветнику су претежно песници са подручја Србије, али има их и са других страна: Истре, Сплита, Црне Горе, БиХ, Македоније, Румуније. Приређивач В. Ценић жали што их нема више:

– Надамо се да ћемо, првим издањем, доћи и до других учитеља песника који ће подстаћи издавача да следеће издање знатно прошири. Желим да истакнем да је из редова учитеља, наставника и професора израстао велики број писаца који су, не само за децу, данас знаменити наши ствараоци. Такви су Дејан Алексић, Ласло Блашковић, Милован Витезовић, Славка Грујичић, Рајко Петров Ного, Бранко Стевановић, Градимир Стојковић, Драгомир Ћулафић, Крстивоје Илић, Љубомир Ћорилић – има их још. А ван Србије су: Ранко Павловић, Ранко Рисојевић, Исмет Бекрић, Момир Војводић, Славомир Гвозденовић, Душан Ђуришић, Велимир Ралевић… Без њихових прилога готово да нема оснивачких и средњошколских читанки, многи су и обавезна ђачка лектира.

Премијерно представљање Цветника биће у Београду, у Кући Ђуре Јакшића, 12. фебруара.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh