Novosti online

Венецуела поскупљује бензин 6.000 одсто, девалвира боливар

КАРАКАС – Председник Венецуеле Николас Мадуро подигао је цене бензина у земљи први пут за последње две деценије, са 0,01 долара на 0,60 долара по литру, и девалвирао је националну валуту боливар, у настојању да спаси економију од кризе.

Мадуро је саопштио да ће цена премијум бензина скочити са мање од 0,1 боливара по литру на 6,0 боливара, што је за 6.000 одсто више у односу на актуелни рекордно низак ниво, преноси француска агенција Франс прес.

Према новом девизном курсу, цена бензина ће бити једнака 0,60 долара по литру, што је и даље, како наводи Франс прес, најнижа цена горива на свету.

„Ово је потребна мера, за коју преузимам одговорност. Дошло је време да успоставимо систем који гарантује приступ нафти и гасу по праведним ценама, али исто тако гарантује финансирање инвестиција за производњу бензина”, рекао је Мадуро у телевизијском обраћању нацији.

Он је, такође, навео да ће влада поједноставити сложен систем девизног курса који се тренутно састоји из три курса, и да ће од данас постојати само два девизна курса: заштићени званични курс за увоз хране и лекова, и паралелни „флуктуирајући” курс за друге трансакције.

Према новом девизном курсу за храну и лекова, боливар ће ослабити за 37 одсто са 6,3 боливара на 10 боливара за долар, док ће се другим новим девизним курсом дозволити слободна флуктуација боливара на отвореном тржишту, што је изазвало скептицизам код појединих аналитчара.

На „црном” тржишту у Венецуели се тренутно може добити скоро 1.000 боливара за долар, наводи Франс прес.

Венецуела поседује највеће нафтне резерве на свету, и практично је давала бензин бесплатно на пумпама у последњих неколико година.

Латиномаеричка држава је, међутим, претрпела тешку кризу због глобалног пада цена нафте од средине 2014. године.

Најновији потез би, како оцењује француска агенција, могао довести до избијања протеста у земљи која се бори са растућом инфлацијом и мањком основне робе, као што су јестиво уље и тоалет папир.

Слично подизање цена бензина у 1989. години резултирало је смртоносним протестима. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh