Gradovi

Vesić: Trg „Politike“ – za uređenje grada i čuvanje tradicije

BEOGRAD – Dnevni list „Politika” podneće inicijativu za uređenje i imenovanje Trga „Politike” i taj predlog potpuno se uklapa u ideju Gradske uprave da centar grada bude vizuelno privlačniji i komforniji za život, saopštio je gradski menadžer Goran Vesić.

On se tim povodom sastao sa rukovodstvom „Politike”, koje je predstavilo ideju o uređenju prostora ispred zgrade lista sa najdužom tradicijom u Srbiji.

„To predstavlja deo naših napora da uredimo gradske trgove i centar grada pretvorimo u pešačku zonu. Mi ćemo tokom ove godine početi sa uređenjem Trga republike, gornjeg dela Obilićevog venca, Maršala Birjuzova, Sremske i Nušićeve i uređenjem trga ispred „Politike“ dobićemo idealan spoj napora da uredimo grad i očuvamo tradiciju. Ovaj deo grada vezan je za „Politiku“ i on treba da dobije svoj trg, na kome treba da se nalaze imena onih koji su stvarali kako ovaj list tako i srpsko novinarstvo“, rekao je Vesić, a navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Gradski urbanista Milutin Folić istakao je da će „Politika“ organizovati otvoreni konkurs za uređenje tog prostora.

On će obuhvatiti ne samo mali plato ispred zgrade „Politike“, već i ceo prostor ispred opštine Stari grad, Radio Beograda i parkinga u Makedonskoj ulici.

Napraviće se programski zadatak, nakon koga će biti raspisan konkurs i u dogovoru sa Gradom Beogradom formirati i komisija koja će da prati ceo postupak, objasnio je.

„Za očekivati je da do početka leta dobijemo finalno rešenje i nagrađene radove, kada ćemo napraviti i izložbu na kojoj ćemo prikazati izabrana rešenja“, rekao je Folić.

Na sastanku sa rukovodstvom „Politike“ u zgradi ovog lista, kome su prisustvovali i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, rečeno je i da će jedna od inicijativa koja će biti upućena Komisiji za nazive trgova i ulica biti i predlog da Zuko Džumhur u Beogradu dobije svoju ulicu.

Glavni i odgovorni urednik „Politike“ Ljiljana Smajlović rekla je da će redakcija ovog lista podneti inicijativu i da jedna od beogradskih ulica ponese ime Zuke Džumhura, slikara i jedne od legendi ovog dnevnog lista.

„Nama je važno da se ovaj trg nazove „Politikinim“ imenom zato što želimo da na tom prostoru ovekovečimo ličnosti poput Vladislava i Darka Ribnikara, koji su stradali u Prvom svetskom ratu u uniformi srpske vojske. Istorija Srbije neodvojiva je od istorije „Politike“, one se na jako mnogo tačaka preklapaju, a podsetiću i na činjenicu da je jedini period kad naš list nije izlazio bio period kada je Beograd bio okupiran“, rekla je Smajlović.

Na trgu bismo ovekovečili i najveća novinarska imena našeg lista, poput Predraga Milojevića, Miroslava Mire Radojčića i drugih, a svoje mesto našle bi i neke od naših istorijski važnih naslovnih stranica, dodala je ona.

„Jedan od najsvetlijih likova „Politike“ je i Zuko Džumhur, koji ne sme da bude zaboravljen i zato ćemo zamoliti nadležnu komisiju da prihvati našu inicijativu. Njegove karikature su simboli jednog vremena, baš kao i one Pjera Križanića, a svako će se i za njihove likove naći mesta na budućem Trgu „Politike“, istakla je Smajlović.

Preview

VESIC SA RUKOVODSTVOM POLITIKE

Slide

VESIC SA RUKOVODSTVOM POLITIKE

Slide

VESIC SA RUKOVODSTVOM POLITIKE

Slide

VESIC SA RUKOVODSTVOM POLITIKE

VESIC SA RUKOVODSTVOM POLITIKE

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh