Novosti online

Ветеринар из Чајетине ухапшен због ширења заразе трихинелом

Ужице – Одговорност за познати случај трихинелозе у Чајетини, којом је током јануара 110 особа заражено сушеним месом дивљих свиња, после дужег ишчекивања почиње да се расветљава. У Полицијској управи Ужице јуче је најпре саслушан, а онда и лишен слободе ветеринар из Чајетине Душан Кнежевић (66), у чијој ветеринарској станици је пре сушења прегледано месо те дивљачи које су му на преглед донели златиборски ловци.

Основни јавни тужилац у Ужицу Марко Димитријевић потврдио је у јучерашњем саопштењу за јавност да је ветеринару након саслушања одређен полицијски притвор у трајању од 48 сати. Против Кнежевића се подноси кривична пријава.

Сви оболели на кућном лечењу
Сви оболели од трихинелозе, који су се лечили у ужичкој болници, отпуштени су током претходних дана на кућно лечење, сазнали смо јуче у Здравственом центру Ужице. У овој установи је, подсећамо, у јануару под сталним лекарским надзором било двадесетак особа из Чајетине, од укупно 110 заражених сушеним месом дивљих свиња (а преко 200 оних који су прегледани). Број хоспитализованих се временом смањивао, јер им се стање здравља побољшало, а сада, на измаку периода инкубације, сви су на кућном лечењу.

„Полицијски службеници ПУ Ужице ће по налогу Основног јавног тужиоца у Ужицу против одговорног лица у Ветеринарској станици Чајетина Д. К. из Чајетине поднети кривичну пријаву због кривичног дела тешко дело против здравља људи и кривичног дела фалсификовање службене исправе. Постоје основи сумње да Д. К., као одговорно лице у Ветеринарској станици Чајетина, приликом вршења прегледа узорака одстрељених дивљих свиња, који су у ту установу донети 30. 11. 2015. године, није извршио преглед тих узорака на прописани начин, односно применом методе дигестије која је обавезна за преглед узорака дивљих свиња. Тако је пропустио да утврди присуство паразита трихинела у узорцима достављеног меса, након чега је исто лице издало неистиниту потврду да је преглед извршио применом методе дигестије и да у прегледаним узорцима није утврђено присуство паразита трихинела”, наводи се у саопштењу тужиоца.

Уз речено, саопштава се да полиција по захтеву тужилаштва у Ужицу и даље врши провере поступања одговорних лица у Ловачком удружењу „Златибор” у вези са одстрелом спорне дивљачи. „Након извршених провера против одговорних лица биће поднете одговарајуће пријаве, у случају да се утврди да постоје основи сумње да је неко од одговорних лица учинио кривично дело или привредни преступ.”

Писали смо, подсећамо, да су убрзо по избијању заразе златиборски ловци одговорност одмах приписали ветеринару, прозивајући га за несавесност у раду. Но Кнежевић је тврдио да је преглед обавио по прописима и да је месо које су му донели сигурно било исправно. „Ко каже да ловци нису то мешали с другим непрегледаним месом? Не знам како се од само две одстрељене свиње стотине људи јавља код лекара”, бранио се ветеринар.

И док сада кривица ветеринара избија у први план, подсећамо да је начелник Ветеринарске инспекције Зоран Ивановић недавно нашем листу изјавио да одговорност за избијање епидемије у Чајетини сноси онај ко је храну ставио у промет, а то је корисник ловишта Ловачко друштво „Златибор” из Чајетине. На самом ловишту, рекао је Ивановић, нису испоштоване све процедуре, јер закон прецизно дефинише поступак како се лов пријављује, како обележава одстрељена дивљач и где може да се обави преглед животиње.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh