Novosti online

Викиликс објавио нове документе о прислушкивању светских лидера

ЛОНДОН – Сајт Викиликс је објавио нове поверљиве документе који откривају да је америчка Агенција за националну безбедност (НСА) прислушкивала приватне састанке светских лидера, укључујући првог човека Уједињених нација Бан Кимуна, немачке канцеларке Ангеле Меркел, као и премијера Италије и Израела. Из нових докумената које је објавио Викиликс се сазнаје да је НСА прислушкивала састнаке на високом нивоу на тему климатских промена, глобалне привреде, па чак и „како поступати са америчким председником Бараком Обамом”, преноси сајт РТ.

НСА је наводно прислушкивала приватни састанак између Бана и Меркелове, на којем су они говорили о томе како се изборити са климатским променама, а како тврди Викиликс, циљ тог прислушкивања је била заштита америчких нафтних интереса.

„Данас смо показали да је приватне састанке генералног секретара УН Бан Кимуна о томе како спасити планету од климатских промена прислушкивала земља која жели да заштити своје највеће нафтне компаније”, изјавио је оснивач и уредник Викиликса Џулијан Асанж. „Претходно смо објавили налог Хилари Клинтон да америчке дипломате украду ДНК генералног секретара. Америчка влада је потписала споразуме са УН-ом да се неће бавити таквим активностима против УН, а поготово не против генералног секретара те организације”, рекао је Асанж.

„Биће занимљиво видети реакцију УН-а, јер ако генерални секретар може да буде мета без последица, онда су у опасности сви, од светских лидера до чистача улица”, истакао је он. Викиликс је такође објавио поверљиве документе који показују да је НСА прислушкивала и друге састанке, укључујући онај између премијера Израела Бењамина Нетанијахуа и његовог италијанског колеге Силвија Берлусконија 2010. године, током којег је Нетанијаху затражио помоћ од Берлусконија да се постави према председнику САД Обами.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh