Novosti online

Влада добила поверење, Сенат одобрио закон о геј заједницама у Италији

РИМ – Италијански Сенат одобрио је данас ублажени текст закона о цивилним заједницама за геј и хетеросексуалне парове, при чему је Влада искористила гласање о поверењу да прогура спорни закон кроз горњи дом парламента.

Како би превазишао спорења унутар сопствене коалиције левог центра, премијер Матео Ренци је морао да уклони већи део контроверзног текста закона, који би хомосексуалцима дао права на усвајање.

За предлог је гласало 173, а против 71 посланик Сената, пренео је Ројтерс.

Да је изгубио, Ренци би морао да поднесе оставку.

Закон ће се сада наћи пред доњим домом парламента који треба да га одобри.

Италијанска Влада затражила је у среду гласање о поверењу око закона о хомосексуалним цивилним заједницама након што је премијер Матео Ренци ублажио текст тог документа, како би постигао конзензус унутар своје владајуће коалиције.

Одредба да се невенчаним паровима пружа прилика да усвоје децу свог партнера била је најоспораванији аспект закона, коме се противио Ренцијев главни коалициони партнер и многи чланови његове Демократске странке.

Критичари наводе да би такозвана одредба о „усвајању пасторака” охрабрила сурогат родитељство, које је илегално у Италији.

Ренци је затражио гласање о поверењу како би убрзао усвајање закона и обезбедио дисциплину унутар коалиције.

Италија је једина већа западна држава која још није признала цивилне заједнице за истополне или хетеросексуалне парове, чиме им се ускраћује правна заштита попут права на наслеђивање, преноси Танјуг.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh