Gradovi

Vlada Južne Koreje oštro osudila potez Pjongjanga

SEUL – Vlada Južne Koreje oštro je osudila lansiranje rakete dugog dometa koje je danas izvela Severna Koreja uprkos upozorenjima međunarodne zajednice i ocenila da je jedini način da Pjongjang odustane od nuklearnog razvoja uvođenje efikasnih i jakih sankcija kao rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Vlada u Seulu, u reagovanju dostavljenom Tanjugu, navodi da je današnji potez Pjongjanga u potpunoj suprotnosti sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN te da je to „ponovljena ekstremna provokacija radi održavanja sistema Severne Koreje ignorišući mir koji međunarodna zajednica očekuje i zanemarivši život naroda Severne Koreje“.

Vlada Južne Koreje i međunarodna zajednica dali su razne predloge da bi doveli Severnu Koreju za pregovarački sto, ali se Pjongjang nije odazvao, a time je dobio vreme za razvoj nuklearne tehnologije, ukazuje se u saopštenju.

„Jedini način da Severna Koreja odustane od nuklearnog razvoja je uvođenje efikasnih i jakih sankcija kao rezolucije Saveta bezbednosti UN uz saradnju međunarode zajednice, kako bi Severna Koreja sama odlučila da odustane od razvoja nuklearnog naoružanja“, navodi Vlada Južne Koreje.

Vlada u Seulu u saopštenju poručuje da će preduzeti sve neophodne mere povodom uvođenja sankcija od strane Saveta bezbednosti UN protiv Severne Koreje, kao i da će nastaviti neophodne pritiske da Severna Koreja promeni svoj stav.

Takođe upozorava da će uvesti sve potrebne mere u skladu sa savezom sa SAD radi bolje pripremljenosti vojske Južne Koreje i snažnije odbrane i bezbednosti.

Severna Koreja tvrdi da je namena lansiranja rakete dugog dometa postavljanje satelita u orbitu, a u stvari ima za cilj razvoj sistema prenosa nuklearne bojeve glave uz korišćenje tehnologije interkontinentalne balističke rakete, u suprotnosti sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN, saopštila je Ambasada Južne Koreje u Srbiji.

AP Photo/Ahn Young-joon

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh