Gradovi

Vlada premijera Slovenje preživela glasanje o nepoverenju

LJUBLJANA – Vlada slovenačkog premijera preživela je rano jutros glasanje o nepoverenju koje je pokrenula opozicija, optužujući predsednika vlade za „sabotažu i fijasko“ arbitražnog sporazuma s Hrvatskom i niz drugih grešaka u spoljnoj politici.

Na kraju parlamentarne rasprave, koja je trajala 16 sati, za razrešenje Erjaveca glasalo je 20 poslanika opozicije, dok je 51 poslanik vladajuće koalicije bio protiv.

Da bi glasanje o nepoverenju bilo uspešno, potrebna su 46 glasa poslanika.

Poslanik demohrišćanske Nove Slovenije Matej Tonin je tokom rasprave rekao da je Erjavec neodgovornim izjavama doveo do prekida arbitražnog postupka i da je morao „odstupiti s tog mesta odmah nakon što su u junu prošle godine objavljeni tajni razgovori tadašnjeg slovenačkog arbitra Jerneja Sekoleca i službenice ministarstva Simone Drenik“.

Tonin je dodao da on to nije učinio nego da je na njih pokušao prebaciti odgornost za „arbitražni fijasko“, prenela je Hina.

Erjavec je kazao da je pokretanje glasanja o nepoverenju „politički pamflet bez temelja“, ističući da je radio u interesu Slovenije.

Što se tiče arbitraže iz koje je Hrvatska izašla, Erjavec je kazao da se nada da će ovog meseca biti doneta odluka da se postupak nastavlja.

Osim za postupke u arbitraži, opozicija tvrdi da je Erjavec odgovoran i za konačni rezultat spora o dugovima Ljubljanske banke štedišama u Hrvatskoj i BiH koji po presudi Evropskog suda za ljudska prava moraju biti vraćeni.

Foto Tanjug/Z. Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh