• Gradovi

  Vlada utvrdila budžet za 2017, planiran najniži deficit ikada

  Vlada utvrdila budžet za 2017, planiran najniži deficit ikada

  BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu, sa najnižim predviđenim deficitom u istoriji države Srbije u iznosu od 1,7 odsto BDP-a, saopšteno je iz vlade.

  Vlada Srbije odlučna je da i u narednoj godini obezbedi privredni rast i bolji život građana, navodi se u saopštenju. Usvojen set zakona o budžetu Vlada Srbije uputila je u Narodnu skupštinu Srbije na razmatranje. Ministarstvo finansija preciziralo je da su predlogom budžeta planirani prihodi u iznosu od 1. 092,9 milijarde dinara, a rashodi u iznosu od 1. 162 milijardi dinara.

  Planirani fiskalni deficit na nivou republike za sledeću godinu je, naime, 69,1 milijardu dinara, što je za 52 milijarde niže od deficita koji je bio predviđen budžetom za ovu godinu, ističe Ministarstvo finansija.

  Deficit je manji uprkos tome što su po prvi put u rashode budžeta Republike uključeni svi projektni zajmovi, kao i rashodi „Koridora Srbije“ u ukupnom iznosu od 43,5 milijardi.

  Prihodi budžeta od naplate poreza, kako je predviđeno, iznosiće 916,8 milijardi dinara, od čega je naplata PDV-a 466 milijardi.

  Budžet za narednu godinu je planiran na osnovu prognoze da će u 2017. godini realni rast BDP-a iznositi 3,0 odsto, BDP deflator 1,6 odsto a indeks potrošačkih cena na malo 2,4 odsto.

  Vlada Srbije prethodno je usvojila i Fiskalnu strategiju za 2017. godinu sa projekcijama za 2018. i 2019. koja prethodi izradi Nacrta zakona o budžetu za 2017. godinu koji će, kako je planirano, biti pred poslanicima tokom ovog meseca.

  Osnovni ciljevi u narednom srednjoročnom periodu fokusirani su na održavanje makroekonomske stabilnosti, dalje spuštanje nivoa deficita na održiv nivo uz nastavak primene mera fiskalne konsolidacije, kao i nastavak smanjenja učešća javnog duga u BDP koje je započeto u 2016. godini, a sve u sklopu nastavka sprovođenja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

  Zahvaljujući uspešnim merama fiskalne konsolidacije stvoren je prostor za povećanje penzija i plata u delu javnog sektora, čime se obezbeđuje rast raspoloživog dohotka i životnog standarda stanovništva, ali tako da se ne ugroze planirani ciljevi fiskalne politike.

  Prioritet ostaje i uspostavljanje poreskog sistema koji stimulativno deluje na privrednu aktivnost i zapošljavanje, obezbeđuje veću efikasnost naplate poreza i smanjenje sive ekonomije.

  Fokus će biti i na jačanju stabilnosti i otpornosti finansijskog sektora, otklanjanju prepreka privrednom rastu i podizanju konkurentnosti sprovođenjem sveobuhvatnih strukturnih reformi, nastavku reformi javnih preduzeća, kao i podizanje ukupne efikasnosti javnog sektora.

  Preview

  ALEKSANDAR VUCIC

  Slide

  ALEKSANDAR VUCIC, IVICA DACIC, ZORANA MIHAJLOVIC, DUSAN VUJOVIC, GORAN KNEZEVIC

  Slide

  ALEKSANDAR VUCIC, IVICA DACIC, ZORANA MIHAJLOVIC

  Slide

  ALEKSANDAR VUCIC, IVICA DACIC, ZORANA MIHAJLOVIC

  Slide

  ALEKSANDAR VUCIC, IVICA DACIC, ZORANA MIHAJLOVIC

  ALEKSANDAR VUCIC

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com