Gradovi

Vlast traži da se radikalima sudi u Srbiji

BEOGRAD – Vlasti u Srbiji zatražile su od Haškog tribunala da se slučaj radikala – Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića – koji su optuženi za nepoštovanje tog suda, prebaci u nadležnost srpskog pravosuđa, piše danas list „Danas“.

Kako se navodi u odluci Tribunala o zakazivanju sudske rasprave u vezi sa troje predstavnika SRS, Srbija je Sudu u Hagu 2. februara poslala prvi izveštaj o naporima na njihovom hapšenju i izrucivanju.

Srpske vlasti su u tom izveštaju navele da i dalje čekaju odgovor predsednika Tribunala na pismo koje su mu poslale još 7. decembra prošle godine, a u kojem mu sugerišu da razmotri mogućnost da se Radeti, Jojiću i Ostojiću sudi u Srbiji, navodi Danas.

Kako se podseća, Radetu, Jojića i Ostojića Tribunal traži zbog nepoštovanja tog suda, jer su „pretili, zastrašivali, nudili mito i na druge nacine uticali na dvojicu svedoka“ tokom suđenja lideru SRS Vojislavu Šešelju.

Haški tribunal saopštio je 3. februara da je pozvao Vladu Srbije da pošalje svog ovlašćenog i obaveštenog predstavnika, kako bi na sudskoj raspravi 10. februara dodatno obrazložila šta čini da ispuni sudski nalog za hapšenje troje članova SRS.

U saopštenju se podseća da je Srbija, prema Statutu Haškog tribunala, pod legalnom obavezom da izvršava naloge za hapšenja optuženih pred tim sudom.

Raspravno veće Tribunala utvrdilo je da je „kontinuirano neispunjavanje obaveze Srbije da ispuni naloge za hapšenja neprihvatljivo“, navodim se u saopštenju.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je takođe 3. februara da je Srbija u korespodenciji sa predstavnicima Haškog tribunala i da traži dodatna pojašnjenja u vezi sa njihovim zahtevom da funkcioneri SRS budu uhapšeni.

Dan kasnije Srpska radikalna stranka ponovo je potvrdila da njeni članovi Vjerica Radeta, Petar Jović i Jovo Ostojić neće se dobrovoljno predati Haškom tribunalu.

Foto Tanjug/S. Ilić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh