Nacionalne Novosti

Vojni sindikat o razlozima za protest

BEOGRAD – Vojni sindikat Srbije naveo je danas razloge zbog kojih je najavio protest, 27. novembra, a prvi na listi je zahtev za usklađivanje osnovice za obračun plata profesionalnih pripadnika VS sa zakonskim minimumom.

Kako je navedeno u saopštenju tog sindikata, drugi zahtev je da se povuku iz pravnog saobraćaja svi pravilnici i podzakonski akti vezani za socijalno ekonomski status zaposlenih u sistemu odbrane, nastali nakon marta 2015.

Traže i da se obustavi reforma vojnog zdravstva i da se formira radno-stručni tim za izradu modela i plana reforme vojnog zdravstva, u čijem sastavu bi bio i predstavnik sindikata.

Stvaranje uslova za nesmetano sindikalno delovanje u sistemu odbrane, kao i da se odmah otpočnu pregovori za zaključenje posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u Vojsci Srbije.

Sindikat navodi da su nezadovoljstvo, materijalna i psihička opterećenost zbog mera štednje, odliv kadra, loša popuna rezultirali najavom protesta, te da je jedini cilj sindikata da ukaže javnosti na „ozbiljne probleme u Vojsci Srbije“.

 

Foto Tanjug/Z. Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh