Gradovi

Vučić danas na otvaranju autoputa Ljig – Preljina

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prisustvovaće danas svečanom otvaranju autoputa Ljig – Preljina na Koridoru 11.

PRELJINA – Premijer Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednica Vlade i ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prisustvovaće danas svečanom otvaranju autoputa Ljig – Preljina na Koridoru 11.

Ministarstvo građevinarstva je saopštilo da će svečanosti prisustvovati i ministar ekonomije Azerbejdžana Sahin Mustafajev.

Svečanost povodom završetka izgradnje i puštanja u saobraćaj autoputa biće upriličena na „Takovskoj petlji“.

Autoput Ljig – Preljina na Koridoru 11 je dug 40,359 kilometara.

Vrednost ugovorenih radova za Ljig – Preljinu iznosila je 308 miliona evra, od čega je 300 miliona za radove uplaćeno iz budžeta Azerbejdžana, dok je osam miliona evra obezbeđeno iz budžeta Srbije, navodi se u saopštenju.

Građani, koji su na potezu od Čačka do Ljiga putovali Ibarskom magistralom ili će tek putovati otvaranjem nove deonice, dobili su bezbedniju, lakšu i kraću alternativu – Koridor 11, ističu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Deonica Ljig – Prelina na Koridoru 11 ne samo što je daleko bezbednija od Ibarske magistrale, koja važi za najopasniju deonicu u Srbiji, već je i oko 17 kilometara kraća, pa su procene, koje bi vozači od sutra mogli i da u praksi testiraju, da će se ovim putem od Ljiga do Preljine stizati za oko pola sata umesto za dosadašnjih oko sat vremena.

Glavni izvođač radova je azerbejdzanska kompanija Azvirt, a čak 101 domaća kompanija je radila kao podizvođač.

Najveći izazov za građevinare bile je izgradnja tunelskih konstrukcija, kao i sanacija nepredviđenih klizišta.

Na samoj trasi nalazi se veliki broj objekata – četiri tunela ukupne dužine dva i po kilometra, 66 mostovskih konstrukcija ukupne dužine pet kilometara. Najveći most je dug 600 metara.

Predviđeni tunel Golubac (125 metara) je pretvoren u usek, dok se tunel Veliki Kik dužine 200 metara izvodio metodom otvorenog iskopa.

Najduži tunel na deonici je tunel Šarani od 885 metara, zatim Brđani od 450 metara i Savinac od 270 metara.

Izgrađeno je i 7,5 kilometara potpornih zidova i 20 kilometara regulacija rečnih tokova.

Na deonici se nalaze i tri petlje – privremena petlja „Dići“ u mestu Dići pored Ljiga, koja povezuje Ibarsku magistralu sa novim autoputem.

Zatim petlja „Takovo“ koja povezuje Gornji Milanovac sa novim autoputem i petlja „Preljina“ koja povezuje Ibarsku magistralu sa autoputem i preusmerava vozila prema Čačku ili Beogradu.

Vozači će deonicom Ljig-Preljina do kraja godine putovati bez plaćanja putarine.

Rok za otvaranje deonice Ljig-Preljina bio je 25. avgust, ali je produžen do 31. oktobra, kako bi se ispravila betonska podloga u dva tunela, Brđani i Šarani.

Osim te deonice Koridora 11 u toku su radovi na još dve deonice, Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, gde je glavni izvođač kineska kompanija „Šandong high speed group“, a deonica Ub-Lajkovac, koju su radile domaće firme i finansirana iz budžeta, već je završena.

Kinezi će, takođe, graditi deonicu Obrenovac-Surčin.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh