Gradovi

Vučić, Dodik: O miru, stabilnosti, ekonomiji, vojnoj neutralnosti

Vučić, Dodik: O miru, stabilnosti, ekonomiji, vojnoj neutralnosti

BEOGRAD – Premijer Aleksandar Vučić danas je u Beiogradu razgovarao s predsednikom RS Miloradom Dodikom, a na pres konferenciji nakon susreta rekao je da su ključne teme bile – značaj očuvanja mira i stabilnosti u regionu, zajednički ekonomski projekti, značajne godišnjice, ali i globalne teme, prevashodno one vezane za naš odnos prema različitim vojnim savezima.

Vučić je, govoreći o ekonomskim projektima, rekao da oni dobro napreduju i u skladu sa planiranim rokovima.

To se pre svega odnosi na radove na mostu Ljubovija – Bratunac, ali je dodao da je bilo reči o o putu Bijeljina – Beograd, odnosno Bijeljina – Sremska Mitrovica, i putu Višegrad – Užiče.

„Mislim da ćemo na sledećoj zajedničkoj sednici dveju vlada, Republike Srpske i Srbije, doći do zaključaka kako da pripremimo projektnu dokumentaciju i krenomo s radovima u 2017“, rekao je Vučić.

Kada je reč o važnim godišnjicama Vučić je pomenuo 75 godina od osnivanja Nezavisne države Hrvatske, „mesta najtežeg i najvećeg pogroma našeg naroda u istoriji“, i osnivanja jasenovačkog logora.

Srbija i RS će zajedno obeležavati te datume, ne samo u jednom danu, već nizom manifestacija, kako u Beogradu, tako i u Banjaluci, ali i u Jasenovcu, ako nam bude dozvoljeno, rekao je Vučić.

Srbija i RS iskazale su identične stavove u odnosu na različite vojne saveze, a premijer Vučić je, govoreći o toj temi, naveo da će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost, da neće biti član nijednog vojnog saveza, izrazivši zadovoljstvo što je i predsednik Dodik rekao da će i RS voditi istu takvu politiku na nivou BiH.

Emocije na stranu, Srbi, i da gledamo u budućnost

Rast neodgovornih i neozbiljnih ideja izolacionizma Srbiji ne može da donese ništa dobro, kao ni odustajanje od sopstvene politike, rekao je Vučić i poručio da će Srbija i ubuduće da bude svoja na svome, da štiti svoj narod i da sačuva suverenitet.

On je, odgovarajući na pitanja novinara o stranim uticajima, ponovio da je Srbija nedvosmisleno donela odluku da bude vojno neutralna i da tu neutralnost ljubomorno čuva.

„A, zašto je nekima potrebno da to stalno dovode u sumnju“, zapitao je i dodao da je to „najčešće zato što nemaju svoju viziju, svoju ideju ili program za dalji put razvoj Srbije, izuzev da zloupotrebom narodnih emocija pokušavaju da odvajaju i dele narod, tako sto obično kažu – „vidi, ovi rade s Amerikancima, a mi baš volimo Ruse…“

„Moj je odgovor: „A mi volimo Srbiju“, rekao je Vučić i zapitao misle li ti koji kritikuju da bi ovde, ako napustimo evropski put, bilo 300.000 radnih mesta u kompanijama iz tih zemalja, ili šta bi snama bilo da se ukine to tržište…

„Da li stvarno mislite da bi dolazile nove evropske investicije?“, zapitao je i poručio:

„Pustite prazne priče, politika nije šala, nije igra, ni država nije šala i igra, država je mnogo ozbiljna stvar. Mi ovde moramo svakog meseca u dan da isplatimo dva miliona i 600.000 plata i penzija, nekima smo već vratili deo oduzetih plata i penzija… Tako da emocije, Srbi, na stranu i da gledamo u budućnost“.

Da ne budemo ni na čijoj strani, dodao je, da nas ne zanima mnogo šta će da rade veliki, već da razmišljamo o svojoj zemlji i o tome da naša Serbija ide napred.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh