• Regioni

  Vučić: Od kraja marta prosečna plata veća od 400 evra

   

  Slide

  Vučić: Prosečne plate biće veće od 400 evra

   

   

  Slide

  Vučić: Ozdravljenje srpske ekonomije

   

   

  Slide

  Vučic: Otvorio sam 32 fabrike, ukupno 16.000 radnih mesta

   

   

  Slide

  Vučić: Srbija nije smanjila nijedno socijalno pravo

   

   

  Srbija je ove godine ostvarila rast od 2,75 odsto BDP-a, obim poljoprivredne proizvodnje je bolji za 8,1 odsto, građevinske industrije za šest odsto, dok se industrijska proizvodnja popravila za 4,3 odsto, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

  Značajnija socijalna pomoć sledeće godine

  Srbija nije smanjila nijedno socijalno pravo, a tokom sledeće godine u toj oblasti uradiće mnogo više, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić. Vučić je na godišnjem obraćanju medijima rekao da će se rigoroznom kontrolom korisnika prava omogućiti, bez dodatnog izdvajanja iz budžeta, 13. dečji dodatak za srednjoškolce koji redovno pohađaju nastavu. Očekuje se i da država značajno poveća roditeljski dodatak za prvo dete, te da omogući besplatno pohađanje predškolskih ustanova za decu čiju su roditelji korisnici socijalne pomoći. „Tražiću podršku naroda za to da se uvede radna aktivacija za radno sposobne korisnike socijalne pomoći u skladu sa najboljim evropskim modelima, kako je predlagao i Dejvid Kameron. Nadam se da ljudi u Srbiji od rada ne žele da beže“, rekao je Vučić.

  BEOGRAD – Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da će od kraja marta 2017. prosečna plata u Srbiji iznositi više od 400 evra.

  „Do kraja mandata Vlade Srbije nadam se da će prosečna plata biti oko 500 evra“, rekao je Vučić na godišnjoj konferenciji za novinare.

  On je kazao i da se očekuje da naredne godine privredni rast bude veći od tri odsto i da će tome doprineti uvećana potrošnja.

   

  Izbori nisu uticali na privrednu aktivnost

  Prvi put izbori nisu uticali negativno na privrednu aktivnost, ocenio je Vučić.

  On je rekao da su, kao nikada do sada, izbegnuti svi karakteristični negativni efekti na privrednu aktivnost.

  To se smatra velikom institucionalnom zrelošću i dokaz je da država Srbija više nije što je bila, naglasio je Vučić.

  Izbori se više ne doživljavaju kao pitanje života i smrti, već kao demokratska utakmica, primetio je i dodao: „Zbog toga ne trpi država nikakvu štetu, već nastavlja da se ponaša u skladu sa pravilima i budžetom koji je sama donela“.

   

  Postigli smo dramatično ozdravljenje ekonomije

  Srbija je ove godine ostvarila rast od 2,75 odsto BDP-a, obim poljoprivredne proizvodnje je bolji za 8,1 odsto, građevinske industrije za šest odsto, dok se industrijska proizvodnja popravila za 4,3 odsto, izjavio je Vučić.

  Vučić je citirao izveštaj Svetske banke koja je konstatovala da je postignuto dramatično ozdravljenje srpske ekonomije.

  Premijer je dodao da bi rast bio 2,8 odsto da nije bilo problema u računici sa proizvodnjom električne energije u novembru, ali da je Srbija svakako uspela da ostvari mnoge važne stvari u prethodnom periodu.

  Kako je objasnio postignut je rast od 8,1 odsto u sektoru saobraćaja, 7,9 u trgovini na malo, 7,4 u ugostiteljstvu, dok je broj turista porastao za 13,5 odsto.

  “Povoljna kretanja u realnom sektoru ogledaju se u realnom rastu investicija od 6,1 odsto i, procenjujemo da ćemo na kraju decembra da imamo ukupan fond direktnih investicija nešto manji od dve milijarde”, rekao je Vučić.

  On je istakao da je to najmanje pet puta više od zemalja bivše Jugoslavije koje ne pripadaju Evropskoj uniji, a da smo značajno jači od pojedinih zemalja EU po nivou direktnih stranih investicija.

  Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, premijer je dodao da je izvoz porastao za 9,9 odsto, a uvoz 4,4 odsto, dok su realne zarade ostvarile rast od 2,5 odsto.

  “Stopa nezaposlenosti za treći kvartal smanjena je za 13,8 odsto”, rekao je Vučić.

  Posao je dobilo 16.000 radnika u 2016 zahvaljujući posrednim odlukama Vlade i jačanju preduzetničkog duha, naglasio je premijer i poručio da će naredne godine rast biti tri odsto.

  “Prosečne plate biće veće od 400 evra, a do kraja mandata možemo da dođemo do prosečne plate od 500 evra”, rekao je Vučić.

  Govoreći o inflaciji, podvukao da je dinar pao samo za 1,25 odsto.

  “To je dobar rezultat i pokazuje našu ekonomsku stabilnost”, rekao je Vučić.

   

  Vučic: Otvorio sam 32 fabrike, ukupno 16.000 radnih mesta

  Vučić je izjavio da je tokom 2016. lično učestvovao u otvaranju 32 fabrike sa 13.767 novih radnih mesta i dodao da je zahvaljujući subvencijama u fabrikama ukupno zaposleno oko 16.000 radnika.

  „U 2016. lično sam učestvovao u otvaranju 32 fabrike u Srbiji sa ukupno 13.767 radnika, što je svojevrstan rekord. I još 2.450 radnika gde nisam lično učestvovao“, naglasio je Vučić.

  On je kazao novinarima da je ukupno zaposleno oko 16.000 radnika „samo tamo gde je vlada direktnim subvencijama uticala na otvaranje fabrika“.

  Vučić je naglasio da u Srbiji dolazi veliki broj investitora pošto smo značajno poboljšali ambijent za poslovanje.

  On je podsetio da je Srbija ove godine napredovala za 12 pozicija na Duing biznis listi Svetske banke o uslovima poslovanja, kao i da je Srbija za dve godine napravila najveći pomak u celom svetu, od 44 mesta, na toj listi.

   

   

   

  Krajem 2017. nezaposlenost 12,5 odsto

   

  Vučić je izjavio danas da je jedan od glavnih ekonomskih ciljeva smanjenje nezaposlenosti na 12,5 odsto već krajem 2017. godine.

  Vučić je rekao da su glavni ekonomski ciljevi očuvanje monetarne i fiskalne stabilnosti, uz dalje smanjenje deficita i javnog duga, kao i povećanje plata i penzija.

  „Takođe, ubrzano smanjenje nivoa nezaposlenosti. Naša je namera da već krajem 2017. imamo nivo nezaposlenosti od 12,5 odsto, da se ubrzano približimo proseku EU“, nagalsio je Vučić na konferenciji za medije.

  On kaže da je ekonomski cilj i reindustrijalizacija Srbije.

  „To ne znači samo dovođenje investitora i otvaranje fabrika već i očuvanje i unapređenje postojećih kapaciteta. Mislim na RTB Bor i Petrohemijski kompleks, ali i na druge velike delove privatnog sektora u Srbiji“, istakao je Vučić.

  On je naveo da to podrazumeva i energetsku stabilnost i izrazio očekivanje da će u 2017. u tom sektoru biti postignuti još bolji rezultati.

  Vučić je dodao da ni ove godine nismo imali u energetici nikakve probleme i čestitao svim ljudima koji su se tim poslom bavili.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com