Gradovi

Vučić Oreškoviću: Želimo saradnju, ne takmičenje s Hrvatskom

LONDON – Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas na Investicionom samitu EBRD za Zapadni Balkan da je njegova vlada želela da ima više zajedničkih projekata s Hrvatskom, ali da misli da za to nije bilo interesa na hrvatskoj strani.

„Na žalost, takvih projekata gotovo da i nema“, reklao je Vučić i dodao da je Srbija i stoga ušla u železničko povezivanje sa srednjom i zapadnom Evropom preko Budimpešte.

„Ne vidim to kao neku vrstu takmičenja. Želeli smo da imamo više zajedničkih projekata s Hrvatskom, i mislim da za to nije bilo interesa na hrvatskoj strani. Više puta sam to vašem bivšem premijeru predlagao i više puta sam dobio odgovor da nisu zainteresovani za istočne izlaze, a mi jesmo i za zapadne i istočne“, rekao je Vučić, obraćajući se hrvatskom premijeru Tihomiru Oreškoviću na forumu u Londonu.

„Mi smo uvek spremni na saradnju, jer naš prirodan put prema Zapadu vodi preko Hrvatske. Nadam se da ćemo uspeti da prevladamo naše bolesti iz prošlosti, makar da racionalno razgovaramo o budućnosti“, rekao je premijer Vučić.

Orešković je, kako je prenela HINA, rekao da ne vidi kao konkurentske projekte železničku prugu od Rijeke do Mađarske i prugu od grčke luke Pirej do Budimpešte.

„Ne vidimo to kao konkurentske projekte“, rekao je Orešković na konferenciji za novinare.

On je istakao da je prošle sedmice razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o tome.

Orešković je rekao da takođe ne želi da se bavi istorijom, nego budućnošću:

„Treba otvoriti dijalog i sarađiivati. To je dobro za Hrvatsku i za region“, dodao je hrvatski premijer, prenela hrvatska agencija.

Foto AP, D. Vojinović

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh