Gradovi

Vučić: Smena Gašića zbog pristojnosti, ne rezultata

U Skupštini Srbije počela je sednica na kojoj će poslanici debatovati o predlogu premijera Aleksandra Vučića za razrešenju ministra odbrane Bratislava Gašića

BEOGRAD – Premijer Aleksandar Vučić izatražio je danas od poslanika da potvrde njegovu odluku o razrešenju ministra odbrane Bratislava Gašića, zbog pristojnosti i učtivosti koja se od ministara očekuje, a ne zato što spori njegove rezultate.

Vučić je, govoreći pred poslanicima u skupštini, rekao da je predlog za razrešenje Gašića po svemu redak i „gotovo neuobičajen zahtev“.

„Podneo sam zahtev zbog jedne izjave, ali zato što je to mnogo više od te jedne izjave i jedne uvrede“, rekao je Vučić dodajućio da nikome neće da se zbog toga pravda, ni sebi, niti poslanicima.

Vučić je naglasio da se od ministara zahteva učtivo, moralno i pošteno ponašanje.

„Odluku o razrešenju Bratislava Gašića s mesta ministra potpisao sam zato što naše društvo mora biti pristojno, a Srbija pristojna, normalna i moderna država“, rekao je premijer.

„Tražim od vas da tu odluku potvrdite zbog učtivosti, moralnosti, poštennja i poštovanja, koje moramo da pokažemo prema drugima“, rekao je Vučić.

On je istakao da živimo u zemlji u kojoj pristojnost u punoj definiciji i javni diskurs ne liče više na rijaliti šou, i treba da prestanemo da budemo mračna balkanska krčma u kojoj su ljudi neprijatelji i razbijamo glavu jedni drugima zbog pogrešne reči, pogleda i misli.

Srbiji takva podela, prema njegovim rečima nije potrebna i ne može da je izdrži, kao što ne može da izdrži ni porast nasilja nad ženom i decom, koja korene ima u elementarnoj nepristojnosti.

„Svako ko kaže ženi da klekne tera je u Sirgunu kuću, čak iako nema sličnu nameru, a znam da Gašić nema tu nameru, ali je on to uradio. Činjenica da je to uradio jedan od mojih najboljih saradnika naterala me je da razmišljam o sopstvenoj odgovornosti i da se zapitamo gde smo kao društvo, koliko želimo da poštujemo i koliko se poštujemo i posebno žene“, naglasio je Vučić.

On je istakao da je zbog toga učesnik u akciji protiv nasilja nad ženama i zašto traži da se pooštre kazne za porodično nasilje.

„Pristojnost je nešto što se traži od svih nas i ovde i u svakom drugom prostoru. To je naša obaveza, utoliko ukoliko želimo da živimo u zemlji u kojoj ćemo poštovati sve druge i oni nas. To je model koji ćemo pružiti svim građanima“, poručio je premijer.

Prema njegovim rečima, ponašanje ministara istovremeno daje i okvir i ritam društvu, koje će i samo biti onoliko pristojno, koliko su pristojni članovi vlade.

„Zato i naše odluke moraju da budu pristojne, i zato – i samo zato, potpisao samo doluku o razrešenjuz koju sam pre više od mesec dana doneo, a koja je danas pred vama“, rekao je Vučić poslanicima dodajući da od njih očekuje da tu odluku i potvrde.

On je, međutim, naglasio da rezultate koje je Gašić postigao na mestu ministra odbrane ne spori, jer su oni, primetio je, jako dobri.

„Gašić je uradio mnogo i za ministarstvo i za vojsku i za namensku industriju“, konstatovao je premijer.

Vučić je pozvao poslanike da ne budu samo predstavnici naroda i stranaka, već primer za celo društvo.

Prema njegovim rečima, međusobno poštovanje i pristojnost su vrednosti koje fale našem sistemu.

„Gašić sebi nikada ne bi poželeo da kleči i znam da nije poželeo ni devojci kojoj je to rekao. On je to rekao tek tako i mora da snosi odgovronost i političke posledice. Znam da on zna da nije pristojno, jer nije pristojno klečati, već biti uspravan i pomoći drugima da budu uspravni. Očekujem da u budućim delima pokaže šta je naučio“, podvukao je Vučić.

Premijer je rekao da očekuje da će poslanici glasati po njegovom zahtevu, da se izjasne šta misle,a kada je reč o rezultatiam Gašića da ima samo reči hvale, da je bio bolji od prethodnika, kako u namenskoj industriji tako i oblasti samog ministarstva odbrane.

„Ovo je pokušaj da pokažemo da smo naučili i da možemo da menjamo sebe, i prisustvom Gašića da pokažemo da smo u stanju i da ljudski i politički istrpi kritiku i on i ja, i cela vlada“, naglasio je Vučić dodajući da je ovo i dokaz da vlada ne beži od zakazivanja sednica i celodnevne rasprave.

On je istakao da će onaj koji se pokaje i zbog čega se postideo moći jednom da se promeni, a oni koji to ne urade uvek će ostati u svom mulju i nikada neće btii bolji.

„Molim da prihvatite zahtev uz svo poštovanje za ozbiljan rad koji je pružio Gašić“, zaključio je premijer

Preview

VUCIC I GASIC

Slide

ALEKSANDAR VUCIC

Slide

DUSAN VUJOVIC

Slide

VUCIC I GASIC

Slide

OBRADOVIC, KRKOBABIC, MARKOVIC

Slide

ALEKSANDAR VUCIC

Slide

BRATISLAV GASIC

Slide

BRATISLAV GASIC

Slide

POSLANICI

Slide

BRATISLAV GASIC

Slide

VUCIC I BECIC

VUCIC I GASIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh