• Gradovi

  Vučić: Srbija je uvek bila i biće uz Republiku Srpsku

  Republici Srpskoj podrška i pomoć Srbije ni jednog sekunda neće izostajati, porucio je večeras premijer Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje sta je Srbiju opredelilo da ne podrži referendum u RS.

  BEOGRAD – Republici Srpskoj podrška i pomoć Srbije ni jednog sekunda neće izostajati, porucio je večeras premijer Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje sta je Srbiju opredelilo da ne podrži referendum u RS.

  „Nismo podržali tu odluku, ali nismo vršili ni pritisak, niti ćemo na bilo koji način uticati na odluku da li će referenduma biti“, rekao je Vučić na pres konferenciji koju je držao zajedno s hrvatskim članom Predsedništva BiH Dragannom Covićem .

  On je rekao da je Srbija po pitanju referenduma bila stavljena pred „svršen čin“.

  Svejedno, „Srbija je bila i biće uz Republiku Srpsku“, istakao je Vučić i naglasio da iz stava Srbije o referendumu niko ne bi trebalo da izvlači zaključke o nekakvim podelama:

  „Nije ovo vreme podele na huškače i izdajnike“, ukazao je premijer.

  Mi, dodao je, znamo da će referenduma biti, mi smo postavljali stvari znajući da onaj ko je uvek uz RS to je Srbija, ali mi imamo mnogo stvari o kojima smo danas govorili.

  Zbog toga, tvrdi, niko iz RS ne može da kaze ništa protiv nas, jer doneli smo odluku da se ne mešamo, da im ne određujemo sta će da odluče.

  „Odluku smo doneli ne samo da ne podržimo referendum, nego ni da ne budemo protiv referenduma“, objasnio je.

  RS je imala više opcija, mnogo karata na koje je mogla da odigra i „to su naše taktičke razlike“, naveo je VUčić dodajući da je on izneo nešto drugacije ideje pri poslednjem susretu s rukovodstvom RS, ali da sada treba videti šta je moguće uraditi u budućnosti.

  „Samo sam hteo da o tome razgovaramo, a lično sam se rukovodio interesima srpskog naroda s obe strane Drine. Mislim da smo sve uradili na najbolji način i ne mislim da će oni da se predomisle“; rekao je Vučić dodajući da ipak ne smatra da je to najvažnije pitanje jer, kako je primetio, taj dan moutg slave i ovako i onako.

  Izrazio je nadu da sve u vezi s referendumom neće izazvati pogoršanje situacije niti eskalaciju koja bi ugrozila bezbednost u regionu, dodajući da će Srbija učiniit sve da očuva regionalni mir i stabilnost.

  „Uvereni smo da RS i srpski narod neće nikoga napadati, ali nećemo dozvoliti nikome da napada RS“, porucio je Vučić izrazivši nadu da nikome to neće pasti na pamet.

  Kako je rekao, takticke razlike između politicara su uobičajene, ne znače ništa posebno, ali je zamolio da se ne širi panika o nekakvom nejedistvu, jer, poručio je:

  Radićemo sve drugo kao i do sada, to je naš posao i to ćemo činiti u budućnosti.

  Poneli smo se odgovorno i ozbiljno, sto znači da ne morate uvek da se ulagujete i dodvoravate sopstenom narodu i onima koji bi da populističkim merama dovedu Srbiju do propasti, naveo je premijer, dodajući da za nekoliko dana ponovo da se sretne s vodećim ljudima RS i da će nastaviti da rade na zajedničkim projektima.

  Istovremeno je konstatovao da smo sebe doveli nu neverovatno defanzivnu situaciju, umesto da imamo mogućnost a celom vsetu pokažemo kakve rezultate smo ostvarili.

  Vučić: Nije vreme Miloševića i Tadića, mislimo najbolje o Dodiku

  Vučić je poručio da su u zabludi svi koji stav Srbije prema referendumu u RS žele da tumače kao izraz srpskog nejedinstva i naglasio da je Srbija bila i biće uz RS, da je to njena obaveza i pravo

  Na pitanje novinara zašto Srbija nije podržala referendum, Vučić je poručio da se zaboravi na priče o srpskom nejedinstvu „kojem bi se mnogi obradovali“.

  „Nije vreme u kojem je Milošević uvodio sankcije Karadžiću preko Drine, Tadić pisao negativne tekstove o Dodiku. Mi mislimo najbolje o Dodiku i ne moramo u svemu taktički da se slažemo, Srbija je bila i biće uz RS i to je naša obaveza i pravo“, poručio je Vučić.

  Dodao je da se time dičimo i poručio da svako ko pomisli da može da gasi RS mora da zna da je to nemoguće.

  „Nije ovo vreme podela na huškače i izdajnike“ među Srbima i njihovim političkim liderima, istakao je.

  Na pitanje šta je sa zahtevom Tužilaštva BiH u vezi s istragom protiv Dodika, Vučić je kratko odgovorio:

  „Srbija poštuje predsednika Milorada Dodika“.

  Vučić je ukazao da smo, u sadašnjoj fazi regionalne nestabilnosti i nesuglasica, sebe doveli u neverovatno defanzivnu situaciju, umesto da celom svetu pokažemo šta smo radili, kakve rezulate imamo.

  Zbog toga kako su nas loše tretirali drugi, ali i međunarodna zajednica, mi smo došli u situaciju da se branimo od jutra do mraka – i Srbija i Srpska, izjavio je Vučić

  „Kada se branite onda je pozicija teška, teža i drugačija. Ma koliko bila teža situacija danas nego juče mi ćemo zajedno izaći iz te situacije i RS ni jednog sekunda nećemo ostaviti na cedilu“, poručio je Vučić.

  Dodao je da misli kako nam je ponekad potrebno više koordinacije i mudrosti, pameti i lukavstva, svega onog što drugi narodi imaju na pretek, ali nam zato, tvrdi, ne manjka jedinstvo i „zajedno ćemo sacuvati sve sto je naše“.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com