Gradovi

Vučić: Tražimo pomoć za očuvanje stabilnosti Balkana

Vučić: Tražimo pomoć za očuvanje stabilnosti Balkana

Nisam u kampanji, radim svoj posao

Vučić, koji je i lider Srpske napredne sgtranke, izjavio je da on nije u predizbornoj kampanji. „Ja radim svaki dan. A to što me pitate za kampanju, nije nam potrebno više od 10 dana. Posle toga, ko nastavi, imaće čvrste i dobre temelje za izgradnju sigurne srpske budućnosti“, rekao je premijer odgovarajući na pitanja novinara.

Deca Sirije ne smeju postati izgubljena generacija

Vučić je rekao da se ne sme dozvoliti da deca Sirije postanu „izgubljena“ generacija. „Oni imaju samo jednu alternativu, a to je Islamska država… Šta ćemo onda s tim? Ako imate bolje obrazovanje, onda imate alternativu“, ukazao je Vučić u izjavi novinarima na donatorskoj konferenciji za Siriju u Londonu. Vlada Srbije izdvojila je nedavno pola miliona evra za pomoć sirijskoj deci za njihovu edukaciju, uz poruku da je veoma važno na šta se troši, odnosno da niko ne želi da se stvori jedna izgubljena generacija. Zato je, kazao je premijer, on govorio o zapošljavanju i školovanju. „Ovaj novac se ulaže u edukaciju dece u Siriji. Niko neće da to bude izgubljena generacija. Šta da radite sa ljudima koji nemaju budućnost“, rekao je Vučić. Zato, kako je rekao, nije u pitanju samo novac, već bolji životni standard, bolje obrazovanje, jer onda postoji alternativa i budućnost.

LONDON – Premijer Srbije Aleksandar Vučić zatražio je danas pomoć za region Balkana kako bi bila očuvana stabilnost po pitanju migrantske krize, s ozbirom na to da se, kako je rekao, svaki problem koji postoji u Siriji ili na severu Afrike reflektuje na region Balkana.

„To je za nas od ključnog značaja. Naši ljudi su uložili ogromnu energiju, strpljenje, snagu da bismo zemlju izvukli iz bankrotstva, iz recesije prešli u period ozbiljnog i dinamičnog rasta. I sad u tom trenutku ne možemo sebi da dozvolimo da bilo kakvi spoljni elementi na bilo koji način utiču na lošiju situaciju u našoj zemlji u budućnosti“, rekao je Vučić novinarima u Londonu.

Tu nam je potrebna velika pomoć i podrška zapadnog i celog sveta da bismo tu vrstu stabilnosti i sigurnosti za našu budućnost mogli da osiguramo, dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, i Bliski istok i Balkan su uvek područja na kojima je moguće očekivati krize.

„I samo boljim životnim standardmom, većim zapošljavanjem, novim investicijama to može da se prevazilazi. Ako smo bili spremni na teške reforme, onda je to nešto što u najmanju ruku zahtevamo i očekujemo od naših evropskih, ali i drugih prijatelja u svetu da nam u tome pomognu. Mi želimo samo da se to očuva, to i drugi žele, ali nisu sigurni kao da se to izvede do kraja“, naglasio je Vučić.

Kako je ocenio, u svakom slučaju važno je da se vidi da će svi zajedno pokušavati da do takvih napora dođe i da je očigledna čvršća saradnja Britanaca i Nemaca nego što je bilo do sada po ovom i drugim pitanjima.

„Što svet bude ujedinjeniji po tom pitanju to će i nama biti lakše“, naglasio je on.

Vučić je rekao da se danas na konferenciji govorilo na šta se taj novac troši i da niko neće taj novac da baci u bunar.

„Zato sam ja govorio o zapošljavanju, školovanju. Ovaj novac se ulaže u edukaciju dece u Siriji. Niko neće da to bude izgubljena generacija. Šta da radite sa ljudima koji nemaju budućnost. Oni imaju samo jedu alternativu, a to je Islamska država“, rekao je Vučić.

Zato, kako je rekao, nije u pitanju samo novac, već bolji životni standard, bolje obrazovanje, jer onda postoji alternativu, budućnost.

„Ako je nemate, ili ako je to Daeš ili bilo kakvo drugo terorističko ludilo onda za to nema rešenja. Mislim da se po prvi put time ozbiljno bavimo. Nisam siguran da je dovoljno jasno kako da se politički pobedi kriza na Bliskom istoku. Daeš ima vrlo plitku ideologiju, ali ima ideologiju i nije ih lako pobediti. Samo novcem, nisam siguran da je to moguće. Mislim da će i neke druge akcije na terenu morati da budu znatno jače“, istakao je on.

On je podsetio da je Srbija u anti-daeš koaliciji.

Premijer Srbije je rekao i da je ponosan na činjenicu što je Srbija na ovom skupu predstavljena na dobar način, što je dobila poziv da učestvuje na konferenciji jer nije svako ovde mogao da dođe.

Kako je rekao, u Londonu se razgovaralo o finansijskoj pomoći i tu Srbija ne može da se meri sa Norveškom, arapskim zemljama, EU, Nemačkom.

Novac koji smo mi izdvojili je skroman, ali on govori o našem odnosu i prijateljstvu sa sirijskim narodom i drugim narodima u okruženju Sirije, dodao je Vučić.

„Ono što sam istakao u razgovorima sa svim predsednicima, premijerima, predstavnicima EU i što ću istaći u popodnevnom delu konferencije, je to da nije samo Sirija u pitanju, već i zemlje na Balkanu, i naša zemlja, da i mi moramo da obezbedimo više posla, da nastavimo teške reforme, da obezbeđujemo bolji život za naše građane, da smo mnogo toga uložili, da bi to konačno trebalo da počne da se vraća našim građanima…“, rekao je Vučić.

Nadam se da situacija neće izmaći kontroli

Vučić je upozorio na mogućnost da situacija sa migrantima izmakne kontroli.

„Srbija je spremna da bude deo sistema kvota za prijem migranata, ali od dogovora o tome u ovom trenutku nema ništa“, rekao je premijer.

„Situacija je vrlo komplikovana. Samo se nadam da neće sve izmaći kontroli“, rekao je Vučić.

On je objasnio da je, da bi Srbija bila u sistemu kvota, najpre potrebno prihvatiti sistem kvota na nivou EU, ali, dodao je, od toga nema ništa, jer Višegradska grupa neće da čuje za to, a i mnoge druge zemlje takav sistem ne prihvataju.

Sad se, kazao je, samo govori o tome kako će migrante da vraćaju.

Tvrdi da dogovor nije moguće postići i podseća da je on o tome već govorio i pred nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

„Mi smo spremni da budemo deo sistema kvota, ali od toga nema ništa. Mi ne možemo da primimo 100 i 200 hiljada izbeglica, jer to naša ekonomija ne može da izdrži. Nećemo to da radimo da bi neko drugi sačuvao svoje nacionalne interese. Mi ćemo gledati da sačuvamo svoje nacionalne interese“, pručio je Vučić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh