Gradovi

Vučić u Davosu: Imam o čemu da govorim kad je reč o Srbiji

Vučić u Davosu: Imam o čemu da govorim kad je reč o Srbiji

DAVOS – Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Davosu da je Srbiji i njemu učinjena čast što je dobio poziv za učešće na tako prestižnom forumu, ali i da će imati o čemu da govori sa svetskim zvaničnicima i ekspertima kad je reč o Srbiji.

Premijer će, kako je rekao, imati mnogo bilateralnih susreta sa kompletnom svetskom ekonomskom elitom, od predstavnika Majkrosofta, Golden Saksa, do veoma važnog sastanka sa Šumom Čakrabartijem šefom EBRD-a, do svih političkih bilaterala…

„Verujem da ću se sresti sa bar 40 mojih kolega predsednika vlada i predsednika država i da ćemo neke stvari da naučimo i da sagledamo iz drugačijeg ugla. Imamo o čemu da govorimo o Srbiji“, istakao je on.

Vučić je primetio da se ono što je govorio prošle godine na tom forum, pokazalo kao istinito.

„Brojevi su čak i bolji… Nisu mogli da veruju da sam u potpunosti pogodio kakvu ćemo stopu rasta imati“, rekao je Vučić.

Kako je istakao, očekuju se godine dinamičnog rasta, što je za Srbiju, veoma važno.

Govoreći o učešću Srbije na forumu u Davosu, premijer je naglasio da je to velika čast za našu zemlju.

„To je velika čast, posebno što mislim da sam jedini sa Zapadnog Balkana..i u Istočnoj Evropi mislim da smo jedna od retkih zemalja koja je taj poziv dobila“, primetio je premijer.

On je istakao da su mnogi pokušavali da dobiju pozivnicu za skup svetske političke, finansijske i ekonomske elite, te da on nije tražio da bude pozvan.

„Dobio sam poziv od Klausa Švaba i direktora Ekonomskog foruma. To je velika stvar za našu zemlju“, zaključio je Vučić.

Srbija pouzdan partner u migrantskoj krizi

Srbija je pokazala da može da bude pouzdan partner po pitanju migrantske krize, izjavio je Vučić, podsetviši da se i dalje čeka na evropsko rešenje.

Primetivši da je postala „moda“ da se po toj temi kritikuje nemačka kancelarka Angela Merkel, sa obrazloženjem da je trebalo da zauzme čvršći stav, Vučić je rekao da svi zaboravljaju da je podizanje zidova protivpravno, da ne predstavlja evropsko ponašanje, te da on neće učestvovati u takvoj kritici.

„Mislim da je Angela Merkel radila najbolje što je mogla, i mnogi zaboravljaju ono što ću na svakom mestu ovde da kažem, ne zato što mi je to zbog bilo čega potrebno, već zato što je to fer da se kaže – da nije bilo Angele Merkel, pitanje je da li bismo mi na Balkanu sačuvali mir i stabilnost“, rekao je Vučić.

Bez njene pomoći, kaže Vučić, pitanje je kako bi prošlo sve to sa migratornom krizom.

„Znam da uvek ima mnogo pametnih koji sve znaju bolje, samo kad treba da se radi, onda tu nisu bili da rade. Ja verujem da će EU pronaći zajednički imenitelj“, rekao je Vučić i dodao da će iz Davosa poručiti da je Srbija spremna da pomogne.

„Ako treba da damo Makedoniji još 100, 150 policajaca, a tamo imamo već 20, daćemo… ako kažete da nećete da primate ekonomske migrante, kažite nam, mi ćemo to da uradimo, samo nam recite da je to evropska politika. Nemojte da očekujete da se negde nešto desi, a da niko nikome ne sme ništa u lice da kaže, pa da onda za sve bude kriva Angela Merkel“, rekao je premijer.

To ga, kako je naveo, podseća i na mnoge stvari u Srbiji istakavši da on tome neće učestvovati.

„Prosto u tome neću da učestvujem, makar bio jedini ovde koji će da govori pozitivno o Merkelovoj, ja to stvarno tako mislim, i mislim da sam u pravu“, podvukao je Vučić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh