Gradovi

Vučić u Davosu: Srbija se pozicionirala kao stabilna zemlja

DAVOS – Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da presuda Oliveru Ivanoviću još nije pravosnažna i da će biti još borbe, ali da više liči na političku silu nego na pravo i pravdu.

On je dodao i da će država učiniti sve kako bi pomogla Ivanoviću i njegovoj porodici.

„Očigledno je da je neko drugi hteo da čini ustupke albanskoj strani, smatrajući da treba da dobiju nekakve nagrade, da iz meni nepoznatog razloga budu nagrađeni što nisu nijedno slovo ispunili iz sporazuma koji smo potpisali 25. avgusta, ali to je nama nauk da treba još više da radimo i da se borimo“, rekao je Vučić za RTS u Davosu.

Upitan koliko presuida Ivanoviću može da ugrozi nastavak dijaloga Beograda i Prišitne, premijer je istakao da ne želi da izgovara teške rečenice i da i najteže situacije moraju da se rešavaju razgovorom.

„Ja nisam od onih koji koji lupaju šakom o sto i stvari presecaju, sve i najteže situacije moraju da se rešavaju razgovorom. Videli ste neke koji su govorili da na razgovore ne žele da dođu, ali videćete da će ipak doći“, rekao je Vučić.

On je ponovio da će Srbija pomoći Ivanoviću i njegovoj porodici, ali će se boriti i za svoje nacionalne interese.

„Razumeli smo poruku svih onih koji su tu poruku želeli da nam pošalju. Borićemo se za nase interese, za postovanje međunarodnog i domaćeg prava i sporazume koji smo potpisali sa Prištinom u Briselu i tražićemo njihovo puno ispunjenje. Neće biti lako, ali nastavljamo da se borimo“, poručio je Vučić.

Srbija se pozicionirala kao stabilna zemlja

Vučić je istakao da je Srbija za razliku od drugih neke teške mere preduzela na vreme i da se poziocionirala kao stabilna zemlja.

On je za RTS rekao i da su se tokom dva dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu preplitala ekonomska i politička pitanja, ali je ocenio da je ove godine politika dominirala.

„Vidim da politika mnogo više dominira nego prošle godine. Migrantska kriza, Bliski istok, odnosi dve sile – Rusije i Turske, pad rublje, usporavanje kineske ekonomije koja obara azijske i americke berze“, naveo je Vučić.

On je međutim istakao da je Srbija na vreme preduzela neke teške mere koji drugi nisu i da će imati veći rast od predviđenog.

„MMF i Svetska banka predviđaju 1,75,odsto, mi predviđamo da on bude najmanje dva odsto u 2016. godini, a da probamo da idemo preko dva i tri odsto sledeće 2017. godine. To je dinamičan rast“, rekao je Vučić.

„Mislim da smo dobru stvar napravili, pozicionirali Srbiju kao stabilnu zemlju“, rekao je Vucic i dodao da u EBRD-u Srbiju smatraju najvećom ekonomijom na Zapadnom Balkanu i da nas sa njima uskoro očekuje velika investiciona konferencija.

„To su dobre stvari koje dobro govore o našoj zemlji i verujem i da ćemo i za sledeću godinu da dobijemo poziv. Radićemo dodatno na popravljanju investicionog ambijenta, ali za to nam je potrebna i politička stabilnost i mislim da ćemo imati podršku svih ovih ljudi koje smo u ova dva dana sreli“, istakao je Vučić.

Vučić je drugog dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu sa sagovornicima razgovarao o migrantskoj krizi, evropskom putu Srbije, investicijama, izborima…

Foto Tanjug, M. Đoković

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh