Novosti online

Вучићев апел спасио националне пензије

Националне пензије у култури неће бити укинуте, иако је то решење, које је предвиђено изменама Закона о култури, здушно бранио ресорни министар Иван Тасовац и огромна већина посланика владајуће коалиције. Пензије је спасио апел премијера Александра Вучића на посланике своје странке да не гласају за њихово укидање. Напредњаци су, баш као и коалициони партнери, апел озбиљно схватили и јучерашњи дан провели у већању и, како се незванично сазнаје, одлучили да проблем реше прихватањем амандмана, који ће, највероватније поднети Одбор за културу.

Вучић је апел својим напредњацима упутио у касним ноћним сатима у уторак, који је за њих, али и за социјалисте, баш био стресан, будући да је Одбор за културу, одбацио предлог измена закона, гласовима посланика ДС-а, СДС-а и СПС-а и то, пре свега, због укидања националних пензија. Закон су подржали једино напредњаци, али су остали у мањини, а овакав расплет на седници одбора толико их је шокирао да су потпуно занемели. Нико од њих није хтео да коментарише нешто што се у овом сазиву парламента први пут догодило.

За разлику од напредњака, Ненад Милосављевић-„Неша Галија”, један од социјалиста, који је гласао против закона, одмах се обратио новинарима и објаснио да га је понела атмосфера на одбору, али да ће социјалисти „безрезервно подржати закон на пленарној седници,” мада, како је рекао, има резерве прте укидању националних пензија. Други социјалиста који је гласао против закона, редитељ Срђан Драгојевић, није се обраћао новинарима, а на седници одбора је укидање националних пензија оценио као „жалостан степен неосетљивости за струку.”

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh