Novosti online

Вучић:Обнављамо где треба, без политичког профитерства

СВИЛАЈНАЦ – Програм реконструкције школа и амбуланти у Србији почео је данас у Свилајнцу, а премијер Александар Вучић поручио је да ће влада обнављати школе и болнице свуда где је то заиста потребно и без обзира на страначку структуру локалних власти.

„Улагаћемо где је то потребно, нећемо водити рачуна о „политичком профитерству”, поручио је премијер из села Кушиљева, где је потписан уговор за обнову амбуланте.

Према његовим речима, у Србији сви се у све разумеју, и у НАТО, и у Русију и Европу, у све велике теме, али се влада и он труде, што и овом акцијом потврђују, да се баве оним од чега се живи.

„Трудим се да разумем оно од чега се живи и што је грађанима од животног значаја”, рекао је Вучић.

„Нисам случајно рекао да желим да обиђем сваки тоалет у нашим школама и домовима здравља, јер знам да ту треба да иду наша деца и стари”, рекао је Вучић.

Држава тражи законски начин да помогне Ненаду Павловићу
Премијер Александар Вучић изјавио је данас да држава тражи законски начин и принцип за помоћ грађанима који болују од ретких болести, у складу са буџетом и законима.Вучић је, одговарајући на питање новинара шта ће држава учинити да би помогла младићу Ненаду Павловићу, који болује од тешке болести крви и не може да дође до лека који му је потребан, рекао да су трошкови за лекове веома високи, али да то није проблем, већ принцип по којем би држава требало да поступа у таквим случајевима.„Даћемо све од себе да помогнемо Ненаду и другима и надам се да ћемо да успемо у томе. А ,да ли је то за државу лако, није. Да је било лако, неки други би то урадили”, рекао је Вучић и поновио да се нада да ће држава наћи начин и принципе по којима ће моћи да делује у таквим случајевима.Он је истакао да све мора да буде урађено у складу са усвојеним буџетом и законима, да неко једног дана не би рекао да су средства трошена ненаменски.„Наћи ћемо начин да то у оквиру закона спроведемо”, рекао је Вучић и пожелео Ненаду да буде јак као до сад.Шеснаестогодишњи Ненад Павловић из Београда снимком на Јутјубу обратио се државном врху Србије, у којем је навео да болује од тешке болести крви и да, упркос што је здравствено осигуран, не може да дође до лека који му је потребан.Младић је упитао државни врх да ли заиста нема новца за његово лечење и да мисли да је коректно да се лечи у својој земљи.

Каже и да је захвалан председнику општине Свилајнац Предрагу Милановићу што је рекао да влада није водила рачуна ко је на власти у ком граду како би улагала у њега.

„Није било баш у нашој историји да влада улаже у оне обнове где су председници тих општина људи који нису из владајуће већине”, рекао је он и захвалио премијеру што влада није водила рачуна о томе ко је које странке, већ је водила рачуна о томе где има добре пројектне документације.

Казао је да школе, болнице и амбуланте нису обнављање од седадесетих година, да је Србија имала проблеме због поплава од пре две године, али да су ти проблеми успешно решени.

„После тешких реформи и поплава људи ће осетити бољи животни стандард. Многи тешко живе, а бољи зивот стандард значиће и веће плате и пензије, али и много уредније и чистије болнице, школе, амбуланте”, поручио је премијер и додао да је остало још много тога да се уради у Свилајнцу, од путева, мостова, Ресава још није завршена јер недостаје 11 милиона евра.

Ово је, како је рекао, за нас као дипломски испит и несто најважније са чим се у Србији кренуло, а то је управо обнова школа и болница.

У томе међутим, додао је, не бисмо имали никакву шансу да вчлада није имала подршку грађана, који су, истакао је, разумели „да смо сами криви што смо запали у тешка времена, јер смо трошили више него што смо имали”.

„Морали смо да зауставимо пропадање”, указао је Вучић и захвалио радницима и пензинерима, који су, додао је, понели највећи терет реформи.

Премијер је раније данас , како јавља Танјуг, обишао радове на обнови зграде средње школе у Свилајнцу, која је оштећена у мајским поплавама 2014. године, а потом је дошао у Кушиљево, како би присуствовао потписивању Уговора о почетку радова на обнови амбуланте у том селу.

Премијер је школу у Свилајнцу обишао са министром просвете Срђаном Вербићем, министром здравља Златибором Лончарем, директором владине Канцеларије за управљање јавним улагањима, а испред зграде га је дочекао велики број грађана.

Вредност радова на обнови средње школе је 31 милион динара, требало би да буду завршени почетком марта, а помогла их је и Европска унија.

До сад је завршена прва фаза која је обухватала обнову фасаде школе, изолацију, замену столарије и реконструкцију приземља.

Према речима директорке школе Бранкице Стојановић, у оквиру друге фазе биће реконструисан кров, промењене електричне инсталације и обновљен први спрат.

„Очекујемо завршетак радова почетком марта, уколико то временски услови дозволе”, рекла је Стојановић Танјугу.

Она је додала да је у Свилајнцу обновљена и зграда Гимназије, која је стара више од стотину година.

„Урађена је потпуна реконструкција тог објекта, од санације темеља до крова, тако да смо сад добили један потпуно осавремљен објекат”, рекла је Стојановић.

Амбуланта у селу Кушиљево код Свилајнца биће обновљена до средине априла, предвиђено је уговором о обнови, који је данас потписан у присуству премијера Александра Вучића.

(Фото Танјуг/З.Ж.)

Уговором, који су потписали председник општине Предраг Милановић и представник извођача радова, фирме „Слога”, Дејан Рангелов, предвиђено је да радови почну 15. марта и трају 30 дана.

Вредност радова је око 7,5 милиона динара, а пројекат финансира Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Србије, из средстава Фонда солидарности ЕУ.

Радове су са премијером обишли и министар просвете Срђан Вербић, министар здравља Златибор Лончар и директор владине Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић.

Вучић: Недостају нам образовани и стручни кадрови

Србија има недовољна број обазованих и стручних кадрова и зато мора да мења систем школства и да развија дуално образовање, рекао је данас премијер Србије Александар Вучић.

Он је након посете селу Кушиљеву, подсетио да је једна број школованих људи отишао у иностранство још деведесетих, а други после двехиљадите, зато што су у иностранству били боље плаћени.

„Ми морамо да мењамо систем школства, да радимо на другачији начин него до сада, јер нам недостају и инжењери и лекари и многи други. Не недостаје нам административно особље, али све друго да и у то ћемо морати да уложимо”, нагласио је премијер.

Он је указао да кроз стране компаније почиње да функционише дуално образовање у Србији али да спрске компаније морају да крену да спроводе исто како бисмо имали више успеха.

„И сви ми то знамо, и сви људи из свих странака осим што се неретко праве блесави па иду пред људе па им се удварају…Никоме нећемо да се удварамо. Можда држава није довољно добра, и мозда је најлакше све на државу да се пребаци, али нам је потребно да развијемо систем на другачији начин и то полако чинимо”, зкаљуцио је Вучић.

Вучић: Није ФАП био Мерцедес, а помогли смо да буде бољи

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да ће се борити за сваког радника у Србији, да у тој борби неће одустати, а то важи и за ФАП из Прибоја, где је, како је рекао, затекао јако лоше стање, али је спреман да учини све што може да се та фабрика не угаси.

„Много смо учинили за ФАП, много помажемо да та фабрика ради и исплатили смо плате”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Смедереву везано за штрајк у овој прибојској фабрици.

Он је приметио да се питања око ФАП-а постављају као да је ова влада уништила фабрику, а не да је, као што је био случај, 20 година разарана.

„Некад ми је криво, немам другу реч. Па ми нисмо наследили свилу и кадифу. Некад ме питају као да је ФАП био Мерцедес па смо ми успели да га уништимо. А био је руина. Ми се сада боримо се да сачувамо и ФАП и Прибој”, рекао је премијер.

Он је додао да је у циљу опоравка те фабрике и војска дала уговоре ФАП-у, те да ради све што може.

„Помоћи ћемо ФАП-у, неће он да се угаси. Било проблема и да се нарави уговор, јер је влада тражила гаранције како ће се трошити новац државе. Решавамо то питање”, поручио је премијер.

Он је истакао да је влада у Прибој довела и два мања инвеститора који су запослили по 200 радника, и подсетио да се ради на изналажењу решења за Железару Смедерево.

„Ситуацију у МСК Кикинди смо решили, а и тамо је раније све било уништено”, подвукао је.

Вучић је поручио да жели да људи знају колико се влада бири и рекао да је у плану да данас разговара и са људима из ФАП-а.

„Радници из ФАП-а знају колико се боримо. Стотине састанака само измалио за ФАП, све од себе дајемо, боримо се за раднике. Ја нећу да одустанем. Наследили смо ништа. Нечим смо задовољни што смо урадили, нешто смо и успели, иако није свила и кадифа, али борићемо се за наш народ и њихов посао, за опстанак људи у фабрикама и у то нема сумње”, закључио је премијер.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh