Gradovi

Vučković: I uz dobar rezultat, nema prostora za veće plate

KOPAONIK – Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković poručio je danas da je vlada do sada ostvarila odličan rezultat kada je reč o fiskalnoj konsolidaciji, ali i podvukao da to nije kraj, i da, ukoliko se dobar rezultat na tom polju nastavi, to ne znači da ima prostora za novo povećanje plata i penzija, jer smatra da tog prostora nema.

Vučković je, na 23. Kopaonik biznis forumu, rekao da se Fiskalni savet zalagao za to da štednja treba da bude izbor vlade, a u narednom periodu glavna mera štednje trebalo bi da bude racionalizacija u javnom sektoru, „koja malo kasni“.

“Do toga bi trebalo da dođe, ali ne u tolikoj meri kako je vlada planirala kad je sklapala aranžman sa MMF-om“. To ide teško, ali veliki broj ljudi će otići“, rekao je Vučković, navodeći da je to „plan vlade i glavna mera dalje štednje“, pa ukoliko je ta mera neizvesna, dovodi pod znak pitanja i efekat programa.

Podrazumeva se, naveo je on, da će plate i penzije ostati na trenutnom nivou, što je, kako je ocenio, u načelu dobro.

“Mi, međutim, povremeno imamo iskakanja iz matrice, što nagoveštava da bi, ako bi se dobri rezultati nastavili, to otvorilo prostor za novo povećanje primanja. Apsolutno nema prostora za to”, smatra Vučković, dodajući da brojke to ne dopuštaju, kao i da nas tek očekuje da vidimo hoće li biti iskakanja kada je reč o javnim preduzećima, ili privatizaciji.

“Imaćemo zadovljstvo da kažemo da smo u fiskalno održivoj situaciji samo ako se cela agenda ispuni. U suprotnom rizikujemo da se zadržimo na 3,7 odsto deficita“, rekao je član Fiskalnog saveta.

On kaže da je rezultat štednje do sada bio dobar, a ujedno, rast nije “stradao” koliko se očekivalo, dok se deficit budžeta udaljio od visokih oko sedam odsto i u 2015. je iznosio 3,7 odsto BDP-a.

Vučković je ukazao i da se boljke menjaju, pa ima različitih tumačenja, poput “da nismo platili zaostale dugove, deficit bi bio za jedan odsto manji”.

Kako je rekao, sa jedne strane plaćen je dug, ali je sa druge, bilo jednokratnih uplata javnih preduzeća, pa bi se, ako bi se radila simulacija, trajni deficit nalazio na oko četiri odsto.

“Deficit od 3,7 odsto je i dalje izuzetno visok, jer je to oko 1,2 milijarde evra i vlada s pravom u fiskalnoj stategiji namerava da ga obara dalje, dok u 2018. ne bude 1,8 odsto BDP-a, što je oko 600 miliona evra”, rekao je Vučković, dodajući da je primarni cilj štednje zaustavljanje javnog duga prema BDP.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh