Gradovi

Vučković: Odlučnije rešavati privatizaciju, dobar primer IMT

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković naveo je da nisu izbori problem, navodeći da ni pre nego što je bila doneta odluak o izborima, nije bilo jasnih naznaka šta se dešva, na primer u EPS-u.

BEOGRAD – Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković ukazao je danas da problem državnih preduzeća koja žive od subvencija nije rešen, kao i da se status preduzeća u privatizaciji rešava nedovoljno odlučno, a kao dobar primer rešenja naveo je IMT.

„Sproveden je skroman broj privatizacija, a stečaju su prepuštena uglavnom mala preduzeća“, rekao je Vučković na konferenciji za novinare, ukazujući da u preostalim firmama, čija sudbina još mora da se reši, radi 55.000 radnika.

On je naveo da samo trećina zaposlenih nije više na državnim finansijama i dodao da se u javnosti mogao steći utisak da je najveći problem rešen i da je ostalo nerešeno svega 10 strateških preduzeća od ukupno 550.

„Detaljnijim pregledom podataka došli smo do rezultata da po broju zaposlenih koji rade za državu, taj problem nije rešen ni približno. Rešeno je oko 300 preduzeća, a 250 je još pod kontrolom, u vlasništvu, pa i na finansijama države“, rekao je Vučković.

On je podvukao da oko 55.000 radnika radi u preduzećima sa nerešenim statusom, a istovremeno je kazao da postoje primeri da je moguće rešiti ovaj problem, navodeći posebno slučaj IMT-a.

„Guranje giganata u stečaj kao što je IMT, IMR, 14. oktobar, Fabrika vagona, Petoletka mogu poslužiti kao primer da se nešto može rešiti i da je moguće doneti čvrstu odluku i za osetljiva preduzeća i bez nekih velikih socijalnih davanja“, smatra on.

Vučković je ukazao da su neka preduzeća samo pripojena javnim preduzećima, dodajući da to nije rešenje, jer se i dalje veštački održavaju i predstvaljaju teret za javne finansije.

Takođe je kazao da nije dobro ni što se Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) koristi kao skriveno rešenje umesto stečaja, pominjući s tim u vezi banje.

Vučković je rekao da su najveći problem gubitaši poput RTB Bora i Resavice, čije rešavanje je najveći izazov, jer samo RTB Bor ima obaveze koje prevazilaze milijardu evra, a uz to ne plaća obaveze prema drugim javnim preduzećima i još dobija kredite iz Fonda za razvoj.

On je odbacio tvrdnje da je problem RTB Bora pogoršan zbog niske cene bakra, dodajući da aktuelna cena nije istorijski minimum i da se nije moglo računati da će visoke cene iz prošlosti potrajati.

„Jedna godina ne sme da bude izgovor za tolerisanje višedecenijskih problema“, smatra Vučković.

Vučković je ocenio da će uskoro biti aktivirana državna garancija za RTB Bor za šta nisu planirana sredstva u budžetu za ovu godinu.

Takođe je ukazao da su sredstva koje je Železara dobila prošle godine pri kraju, i da će morati da računa na nova, a prema propisima EU država više neće moći da interveniše. Zato ostaje da se vidi šta će biti ako ne dođe do privatizacije, rekao je.

Vučković je dodao da se malo govori o Simpu, Lasti, i da, iako oni nisu u žiži interesovanja, to ne znači da nema problema.

Problemi, prema njegovim rečima, nisu novi, i ne postoje racionalni razlozi da se ne reše.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh