Novosti online

Вујовић: Нико неће бити закинут за плату због новог закона

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је вечерас да ће прелазак на нови начин обрачуна плата у јавном сектору донети транспарентан систем и да ће у старту сви имати исте плате, односно да нико неће бити закинут због новог закона.

„У старту ће сви имати исте плате какве имају данас. Никога нећемо закинути у прелазу на нови систем”, рекао је Вујовић за Радио-телевизију Србије.

Говорећи о процесу усаглашавања детаља новог рачунања плата у јавном сектору, Вујовић је рекао да је највише речи било о томе како се одређују основне плате.

„Имаћемо један обједињени заједнички систем. Сада ћемо знати колико прима учитељ у односу на медицинску сестру, колико прима примаријус у односу на шофера. То је један систем који је јасан и транспарентан и сада је само питање да га применимо како треба”, рекао је он.

Вујовић је рекао да је потребно пажљиво планирање и по питању основних зарада и по питању додатака да не би дошло до пррекорачења буџета, јер је циљ државе не да смањи плате него да се настави фискална консолидација.

Послодавци и синдикати договорили су се раније данас, на седници Социјално-економског савета, о новој верзији нацрта закона о платама запослених у јавној управи, који би у скупштинску процедуру требало да уђе до краја наредне недеље.

Како је рекла министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички, закон се односи на 500.000 запослених, али не и на јавна предузећа. Према њеним речима, поента је да се коначно „демистификују зараде”.

Председник Синдиката јавне управе Зоран Савић казао је да је нови нацрт закона знатно поправљен и да је у интересу запослених, јер је после 15 година дата могућност да се остварују накнаде за регрес и топли оброк.

Он је додао да ће плате и даље моћи да се уређују колективним уговором и да ће моћи да буду смањене само у изузетним околностима, а да рачунање минулог рада остаје непромењено. (Бета)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh