Novosti online

Вујовић попустио, а синдикалци штрајкују

Запослени у јавном сектору данас ће од 11 до 12 сати одржати штрајк упозорења. Повод за једночасовни прекид рада је Нацрт закона о јавном сектору који се још „крчка” у Министарству државнe управе и локалне самоуправе око кога су се протекле недеље сукобили министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички и министар финансија Душан Вујовић.

На седници владе, одржаној у суботу 30. јануара, постигнут је договор око два главна спорна питања – о обрачуну боловања и минулог рада. Како је „Политика” већ писала, министар Вујовић, одустао је од свог предлога да се боловање рачуна као 65 одсто основне зараде осигураника. Без додатака као што су минули, прековремени и ноћни рад. Министар финансија попустио је и када је реч о минулом раду. Првобитно је предлагао да минули рад уђе у коефицијент за обрачун зарада. Разлог за ригорознији став министра финансија била су, како је сам истакао „тврда буџетска ограничења”. Представници синдиката то су схватили као готову ствар и укидање минулог рада.

– Многи су нас питали зашто штрајкујемо сада када је на влади постигнут договор – почео је своје излагање на јучерашњој конференцији за новинаре Зоран Савић, председник синдиката здравства и социјалне заштите Србије и додао да су прексиноћ добили нови текст закона који је практично идентичан претходном.

Он је подсетио да је и претходног пута било тако па се онда на ванредној седници Социјално-економског савета појавио министар финансија Душан Вујовић, рекао „не” и изнео много ригорознија решења од оних које је предложила Удовички, а која су првобитно била усаглашена са захтевима синдиката.

– Шта је гаранција да овога пута неће бити тако? Ми смо тим поводом тражили састанак са премијером Вучићем. Добили смо одговор и очекујемо да нас премијер прими у суботу. Након тога ћемо саопштити да ли одустајемо од наших даљих активности – казао је Савић.

На питање да ли је за њих прихватљив Нацрт закона о систему плата, који је када је о боловању и минималцу реч, у потпуности усклађен са Законом о раду, представници Савеза самосталних синдиката остали су недоречени. Како су истакли, желе прво да их на разговор прими премијер Вучић па ће тек онда моћи да одговоре на то питање.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh