Gradovi

Vulin: Da podignemo nivo korišćenja sredstava iz fondova EU

BEOGRAD – U narednih nekoliko meseci trebalo bi da bude raspisan javni poziv za projekte u okviru Programa za zapošljavanje i socijalne inovacije EaSI, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalne politike Aleksandar Vulin poručio je da je veoma važno da podignemo nivo korišćenja sredstava koja nam stoje ne raspolaganju iz raznih evropskih fondova.

Program za zapošljavanje i socijalne inovacije EaSI je instrument za finansiranje na nivou EU kojim neposredno upravlja Evropska komisija, s ciljem da podrži zapošljavanje, socijalnu politiku i mobilnost radne snage širom EU.

Ukupan budžet programa za zapošljavanje i socijalne inovacije je 919 miliona evra.

Srbija ove godine po prvi put može da konkuriše projektima u okviru programa.

Vulin je, na informativnom skupu o fondovima EU uoblasti zapošljavanja i socijalne politike, istakao da nema nijednog razloga da ne pokažemo svoju sposobnost, vrednoću i kreativnost kada novac postoji.

„EaSI program je predvideo 919 miliona evra do 2020. godine, a koliko ćemo od toga uspeti da privučemo zavisi samo od nas“, rekao je Vulin na skupu.

Kako je rekao, prioritet u ovom programu je zapošljavanje korisnika novčane socijalne pomoći, kao i odgovarajuće obuke koje će im pomoći da promene svoj status.

„Na taj način možemo da zaposlimo ljude koji primaju socijalnu pomoć i promenimo njihov status, ali i da kroz razne obuke zaposlimo profesore, prosvetne radnike, koji će im to znanje preneti“, rekao je Vulin.

On je istakao da je resorno ministarstvo na raspolaganju lokalnim samoupravama, institucijama socijalne zaštite, Nacioalnoj službi za zapošljavanje i svima koji mogu da učestvuju u konkretnim projektima.

„Program je dizajniran da se bavi zaposlenošću, socijalnom zaštitom, a posebno održivom zaposlenošću, dakle, vrlo jednostavno, da nalazimo načina da zaposlimo naše ljude evropskim parama i mislim da to nije nešto što bismo trebali da propustuimo“, rekao je Vulin.

On je rekao da su neke od najuspešnijih zemalja u korišćenuju programa, imale procenat iskorišćenosti i do 97 odsto, te da nema razloga da Srbija bude lošija od njih.

„Nema nijednog razloga da Srbija ne bude u samom vrhu. Imamo znanje, ljude, kreativnost… Nema razloga da ne uđemo i u ovu utakmicu, jer ovo jeste utakmica, sve članice EU i države koje to žele da postanu mogu da konkurišu za sredstva. Na nama je da pokažemo da u tome jesmo dobri, a verujem da u tome možemo da budemo i najbolji“, kazao je ministar.

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evopske integracije Ksenija Milenković objasnila je da je ovo prva godina u kojoj ćemo koristiti sredstva, koja su bespovratna, ali je podvukla da projekti moraju biti dobri i konkurentni.

„Suština je da samo od nas zavisi koliko ćemo sredstava moći da povučemo“, rekla je ona i dodala da će poziv biti raspisan u narednih nekoliko meseci.

U tom pozivu će biti precizirano iz kojih oblasti u okviru socijalne politike i zapošljavanja projekti treba da budu, zatim sledi izrada projekata i slanje Evropskoj komisiji, koja odlučuje koji će od njih biti finansirani.

Projekte, u zavisnosti od konkretne oblasti, mogu predložiti institucije, lokalne samouprave i nevladin sektor, a nacionalni koordinator je Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

„Za EU politika zapošljavanja i socijalna politika jedan od prioriteta za finansijsku perspektivu 2014-2020. godine“, rekla je Milenković posebno naglasivši da je EaSI poseban program, pored IPA programa, koji od ove godine možemo da koristimo.

„Imamo mogućnost da pored sredstava iz IPA, povučemo i dodatna sredstva“, zaključila je ona.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh