Gradovi

Vulin i Milenović potpisali Sporazum vredan 510 miliona dinara

Milenović: Crveni krst je zadovoljan ovom vrstom podrške

BEOGRAD – Ministar Aleksandar Vulin i generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović potpisali su danas Sporazum o saradnji za 2016, čija ukupna vrednost za sve programe iznosi 510 miliona dinara.

Vulin je istakao da će 510 miliona biti dovoljno da i ove godine 35.000 korisnika narodnih kuhinja u 77 gradova i opština bude zbrinuto i da budemo sigurni da će u Srbiji bar jedan obrok biti obezbeđen za one kojima je pomoć zaista potrebna.

“Vlada Srbije je socijalno odgovorna vlada. Crveni krst nam značajno pomaže u sprovođenju naše važne uloge u pomoći stanovništvu kojima je pomoć potrebna“, rekao je Vulin dodajući da je Crveni krst tu da pomogne i u higijenskim i suvim paketima.

Ocenjujući da se Crveni krst razlikuje od bilo koje druge organizacije po svojoj upornosti, organizovanosti, po tome što deluje u svakoj sredini u Srbiji i što je tu i kada je potrebno obezbidi pomoć u hrani, ali i kada je potrebno zbrinuti nekoga nakon poplava ili pomoći ljudskom biću koje pati, on je naveo da je upravo ta organizacija dala nemerljiv doprinos u migrantskoj krizi.

Prema njegovim rečima, ta organizacija dala je nemerljiv doprinos borbi države sa posledicama migrantske krize precizirajući da je 472.000 migranata, od čega 230.000 maloletnih migranata do 18 godina, dobilo pomoć u hrani i higijeni od strane Crvenog krsta.

Kako je istakao, bez Crvenog krsta i ta uloga države ne bi bila moguća. “Volonteri Crvenog krsta i njihova organizacija na terenu, njihova organizovanost i obučenost i naravno njihova humanost je nešto što služi na čast državi Srbiji. Crveni krst dožiovljavamo kao deo države, kao organizaciju u kuju uvek svi zajedno možemo da se oslonimo“, rekao je Vulin.

Generalni sekretar Crvenog krsta je ponovila da je vrednost sporazuma velika ocenjujući da 510 miliona biti iskorišćeno za podršku 77 narodnim kuhinjama tokom devet meseci, odnosno da će biti pokriveno 35.000 korisnika.

“Crveni krst je zadovolja ovom vrstom podrške jer su ministarstvo i ministar prepoznali potrebu koja postoji“, rekla je Milenović.

Ona je precizirala da nisu u pitanju samo narodne kuhinje od kojih su dve nove – Blace i Koceljeva, već da će podrška biti usmerena i na porodične pakete hrane i higijene za socijalno najugroženije porodice u 105 sredina koje nisu korisnici narodnih kuhinja.

“Takođe će biti pokriven oporavak socijalnbo ugrožene dece korisnika narodnih kuhinja koji do sada nisu bili pokriveni ovom vrstom podrške i troškovi rada narodne kuhinje u Bujanovcu koja jedna od najvećih kuhinja u Srbiji sa 1.200 korisnika, a koju lokalna samouprava ni ove godine nije prepoznala za pokrivanje troškova što je njena obaveza“, rekla je Milenović.

foto Tanjug, Z. Zestić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh