Novosti online

Вулин: Ситуација са мигрантима мирна, по новим правилима од понедељка

ШАБАЦ – Министар Александар Вулин најавио је данас да ће профилација миграната по новим правилима почети да се обавља у пуном обиму од понедељка, 22.фебруара, и да је Србија спремна за то.

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања замолио је јавност да води рачуна и не прихвата сваку гласину као готову ствар, указујући на то да нико није затворио границе, а да су јуче сви причали о томе.

„Границе нису затворене, ствари нормално функционишу. Процес заједничке регистрације ће почети од понедељка и тада ће се на грчко-македонској граници представници свих земаља које су потписале споразум, од Аустрије до Македоније, вршити профилацију миграната у складу са споразумом о 15 тачака и са правилима које ће важити од понедељка”, рекао је Вулин.

Према његовим речима, што се тиче Србије, стање је потпуно редовно и ситуација је мирна, нема већих проблема, а тренутно у нашој земљи има између 1.700 и 2.000 миграната.

Министар Вулин је истакао да се мигранти крећу од Прешева ка Шиду, да се по досадашњим правилима укрцавају у воз који их одводи даље.

„Они који не могу да задовоље критеријуме у смислу да нису из земаља погођеним ратовима, враћају се у земље из којих су дошли”, рекао је Вулин новинарима након обиласка Дневног боравка за особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама „Св. Софија” у Шапцу.

Према његовим речима, сваком се нуди азил, а онај ко то прихвати пролази кроз нашу процедуру за азил.

Вулин је објаснио да се онај, који то не прихвати, враћа у Македонију и даље у земљу одакле је дошао.

„Молио бих да водимо рачуна да сви, ако не можемо да помогнемо, да не одмажемо”, рекао је Вулин.

Подсећајући да се профилација већ врши више месеци, Вулин је казао да ће профилација по новим правилима која су потписали представници пет земаља у 15 тачака почети да се обавља у пуном обиму од понедељка и да је Србија већ спремна. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh