Gradovi

Vulin: Svet treba da vidi odnos Srbije prema migrantima

Vulin: Migranti

ADAŠEVCI – Za Srbiju je veoma značajno da čitav svet vidi kako se odnosi prema migrantima, jer naša zemlja može da se pohvali standardima koje je postigla i načinom na koji se bori sa posledicama migrantske krize, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

On je u Adaševcima dočekao delegaciju Parlamentarne skupštine NATO i pokazao im Prihvatni centar, uslove u kojima borave migranti i upoznao ih sa procedurama i brojem migranata, kojih je trenutno 344 u Adaševcima.

„Srbija nije zemlja koja je migrantsku krizu izazvala, Srbija nije zemlja koja će tu krizu rešiti, ali u međuvremenu, boriće se da se dođe do jedinstvenog rešenja, koje ćemo prihvatiti i sprovesti, a dok to rešenje ne dođe, mi ćemo se ponašati u skladu sa pravilima koje postavljaju i ostale zemlje na migrantskoj ruti“, rekao je Vulin.

Zahvalio se gostima iz NATO na interesovanju i, kako je rekao, poštovanju koje svakodnevno pokazuju prema politici Vlade Srbije i svemu što je uradila za migrante.

„Za nas je veoma značajno da čitav svet vidi kako se Srbija odnosi prema migrantima, jer naša zemlja zaista može da se pohvali standardima koje je postigla i načinom na koji se bori sa posledicama migrantske krize“, rekao je Vulin, koji je i predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova.

Istakao je da kada su Slovenija i Hrvatska odlučile da zatvore granice, Srbija je bila prinuđena da se ponaša na isti način, ali je dodao da svi ljudi koji se nalaze na teritoriji Srbije, imaju pravo da zatraže azil na njenoj teritoriji, da uđu u azilnu proceduru i za to vreme će im biti obezbeđeno sve što im je potrebno.

„Imaće sve – smeštaj, hranu, medicinsku, pravnu zaštitu. Oni koji ne žele da zatraže azil na našoj teritoriji, uz saradnju sa međunarodnim organizacijama moći će ili da se vrate u prvu zemlju odakle su došli, ili u zemlju porekla“, rekao je Vulin.

Dodao je da će Srbija, u svakom slučaju, nastaviti da se ponaša sa najvećim mogućim standardima prema tim ljudima, kao što bi se, kako je rekao, ponašali prema njima u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji.

Potpredsednik Parlamentarne skupštine NATO Tomas Majkl Džopling, koji je predvodio delegaciju PS NATO u Adaševcima, rekao je da je zaista impresioniran onim šta je srpska vlada radila, kao i da je za 10 dana uredila prihvatni centar, u kom prima veliki broj izbeglica.

„Mi radimo na tome da smanjimo priliv migranata i radimo sve na tome. Inače smo iz 10 različitih zemalja, i ovo sve kad se završi, vratićemo se, razgovaraćemo sa našim parlamentima, kao i u PS NATO, prenećemo im naše utiske i da vidimo kako možemo da poboljšamo situaciju i da im kažemo da zapravo vidimo kakve su posledice zatvaranja granica“, rekao je Džopling.

On je zahvalio ministru Vulinu koji ih je „dočekao i sve objasnio, kao i Vladi Srbije, koja je sve učinila za ove migrante“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh