Gradovi

Vulin zadovoljan postignutim rezultatima

BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin sastao se danas sa misijom MMF-a, koju predvodi Džejms Rouf, a glavna tema razgovora bili su rezultati postignuti od poslednje posete predstavnika ove međunarodne finansijske institucije.

Kako je saopšteno iz tog resora, u razgovoru u okviru četvrte revizije aranžmana iz predostrožnosti, teme su bile i implementacija preuzetih obaveza, posebno u pogledu otpremnina i smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru, uključivanja viškova zaposlenih u aktivne mere politike zapošljavanja i rezultata inspekcijskog nadzora.

Ministar Vulin je, kako se navodi, istakao da je mnogo toga urađeno i da je zadovoljan ostvarenim rezultatima.

Prema njegovim rečima, u fokusu politike zapošljavanja u 2016. godini i dalje je podsticanje zapošljavanja u privatnom sektoru, usmeravanje mera aktivne politike zapošljavanja ka manje razvijenim i nerazvijenim područjima i veća uključenost osoba iz kategorija teže zapošljivih, navodi se u saopštenju.

Posebna pažnja posvećuje i viškovima zaposlenih, mladima, osobama bez kvalifikacija, nisko kvalifikovanima i dugoročno nezaposlenima i osobama sa invaliditetom, za koje je, kroz pakete usluga, obezbeđeno uključivanje u različite mere.

I u ovoj godini, naglasio je ministar, nastaviće se primena mera aktivne politike zapošljavanja, usmerenih prevashodno na kategorije teže zapošljivih, radi povećanja njihove zapošljivosti i poboljšanja položaja na tržištu rada, povećanja formalne zaposlenosti i smanjenja neformalne, kao i povećanja broja registrovanih privrednih subjekata i smanjenja neregistrovanih.

Radi suzbijanja sive ekonomije i dalje će se unapređivati efikasnost i delotvornost inspekcije rada, saopštilo je Ministarstvo.

Ministar Vulin je takođe upoznao predstavnike misije MMF-a sa trenutnom situacijom u Srbiji u vezi sa migrantskom krizom i istakao da je Republika Srbija do sada uspevala nekako da rešava pitanja migracionih tokova bez većih posledica po budžet, ali da je pomoć Evropske zajednice neophodna jer ti troškovi nisu predviđeni budžetom, a Srbija je suočena sa velikim talasom migranata sa Bliskog istoka.

Džejms Rouf je pohvalio je rad Ministarstva i postignute rezultate, i istakao da je fiskalna situacija bolja, inflacija niska, ali da predstoji još dosta izazova i obaveza koje proističu iz aranžamana iz predostrožnosti koji je zaključen sa MMF-om u februaru prošle godine.

Foto Tanjug, S. Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh