Gradovi

Za 25 godina ubijeno najmanje 2.297 novinara

PARIZ – Zvaničnici svetskih medija apelovali su danas na vlade zemalja da ne gledaju na novinare kao na neprijatelje i da više učine radi zaštite reportera koji izveštavaju o ratovima, zločinima i korupciji.

U poslednjih 25 godina najmanje 2.297 novinara i medijskih radnika je ubijeno, navodi se u novom izveštaju Međunarodne federacije novinara.

Na konferenciji Uneska o bezbednosti novinara u Parizu medijski lideri apelovali su da se poveća pritisak na vlade u zemljama gde se novinari napadaju, prenosi AP.

„Zločini protiv novinara, bilo da je reč o ubistvu, nasilju, hapšenju ili zastrašivanju, postali su previše uobičajena stvar. Postali su zapravo normalnost“, rekao je Džon Danisevski, zamenik šefa spoljne redakcije u Asošijeted presu.

Novinarka Si-En-En-a Kristijan Amanpur zatražila je od članica Uneska da podrže slobodu izražavanja. „Vreme je da svi naši lideri prestanu da nas gledaju kao neprijatelje“, rekla je ona.

Prošle godine je širom sveta ubijeno 112 novinara, a prošlog mesca sedam medijskih radnika je poginulo u jednom bombaškom napadu u Kabulu.

Među najugroženijim novinarima su frilenseri, a Danisevski je istakao da im AP i druge medijske organizacije pomažu, ali da to nije dovoljno.

„Moramo da ponovo ukažemo vladama na značaj slobode medija. Zato što ona izmiče“, naveo je on.

Takođe je zatražio od medijskih organizacija da ne zaziru od izveštavanja o napadima na svoje kolege.

„Svakog dana, u svakom delu sveta, neki novinar negde je ubijen, pritvoren ili povređen“, upozorio je Danisevski.

Foto Tanjug/Z. Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh