Novosti online

За повратак у Авганистан Немачка плаћа 700 евра

Од нашег дописника

Франкфурт, Хајделберг – После новогодишњих напада на жене у Келну, које су починили углавном мушкарци страног порекла, влада канцеларке Ангеле Меркел промптно је смиривала јавност обећањем да ће тражиоци азила који прекрше закон одмах бити депортовани из Немачке, чак и у случају када им се одреди само условна казна за неки прекршај. Међутим, у пракси Берлин не успева да врати у земље порекла чак ни оне мигранте који нису починили никакав злочин већ им је само одбијен захтев за добијање азила у Немачкој.

Према сазнањима дневног листа „Велт”, немачка влада упутила је оштро интонирана писма на адресе влада 17 држава, углавном на Индијском потконтиненту и у Африци, захтевајући од њих да у складу са нормама међународног права приме своје држављане који нису добили азил у Немачкој.

Немци очајнички покушавају да нађу начин да депортују стотине хиљада људи који нису добили избеглички статус. Према речима Маркуса Зедера, баварског министра финансија и функционера Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) која инсистира на оштријој миграционој политици, Немачка мора да депортује што пре 350.000 миграната. У једном недавном интервјуу он је позвао на договор савезних и покрајинских влада, истичући да депортације морају да се одвијају константно и брзо.

Депортације су, иначе, изузетно осетљива тема у Немачкој, због неславне прошлости са нацистима који су депортовали Јевреје у логоре. Ипак, талас од 1,1 милион избеглица, који је само прошле године запљуснуо Немачку, умањио је осетљивост јавности на депортације тако да власти покушавају да убрзају протеривања. Тако је прошле године протерана 21.000 људи, али то је заправо тек мало део од укупно 200.000 новопридошлица којима је одбијен захтев за азил.

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh