Gradovi

Za referendum za smenu Madura 1,85 miliona potpisa

KARAKAS – Venecuelanska opozicija podnela je danas izbornim vlastima 1,85 miliona potpisa, tražeći referendum za smenu predsednika Nikolasa Madura, koga okrivljuju za duboku ekonomsku krizu u zemlji.

Izvršni sekretar opozicione MUD Jezus Torealba naveo je na Tviteru da su organizatori Nacionalnom odboru za izbore predali više od 80 kutija punih peticija za održavanje referenduma.

To je, kako objašnjava AFP, prvi korak u procesu zahteva za glasanje za smenu nepopularnog socijalističkog predsednika.

Maduro je juče pozvao pristalice da započnu generalni štrajk i „pobunu“, ukoliko opozicija uspe u nameri da ga na referendumu ukloni sa čelne pozicije u državi.

Maduro je obećao da će se boriti za svoje radno mesto na čelu zemlje u kojoj su nedavno uvedene restrikcije električne energije.

„Ukoliko oligarhija jednog dana uradi nešto protiv mene i uspe da se useli u predsedničku palatu, naređujem vam da proglasite pobunu i trajni generalni štrajk“, poručio je Maduro pristalicama okupljenima ispred predsedničke palate.

On im je rekao da je referendum „opcija, a ne obaveza. Jedina obaveza su predsednički izbori, a oni su zakazani za 2018. godinu“.

Najnovije ankete pokazuju da više od dve trećine građana Venecuele želi da Maduro, koji je na predsedničkim izborima 2013. osvojio tek nešto više od neophodnog broja glasova za pobedu, napusti fotelju.

Venecuela, koja ima najveće potvrđene rezerve nafte i nekad je beležila snažan ekonomski rast, zapala je u ekonomski haos posle sunovrata cene „tečnog zlata“ i u recesiji je od 2013. godine.

AP Photo/Ariana Cubillos

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh