Svetske Novosti

Zaharova: Operacija u Mosulu postala srednjovekovni masakr

MOSKVA – Protivteroristička operacija koju u iračkom gradu Mosulu izvodi koalicije na čelu sa SAD, pretvorila se u srednjovekovni masakr, u kojem pre svega strada civilno stanovništvo, izjavila je danas zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona smatra da postoji apsolutna informaciona blokada koalicije koju predvode SAD, koja ne objavljuje pouzdane informacije o tome šta se dešava u Mosulu.

„Nema jasnoće sa njihove strane, da li koalicione snage nastupaju ili odstupaju, koliko je efikasna taktika koju koriste, kakvi su gubici, koliko je bilo letova i ko ih je izvršavao“, napisala je Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku, prenosi Sputnjik.

Ona smatra da postoji utisak da je data komanda da se poništi svaka informaciona podrška operacija koalicije.

„Protivteroristička operacija koju vrše vodeće sile u 21. veku pretvorila se u srednjovekovnu klanicu, u kojoj pre svega strada civilno stanovništvo. Stanovnike Mosula masovno ubijaju, kako teroristi, tako i koalicione snage. Ispostavilo se da nije razvijen nikakav temeljan plan za spasavanje civila. Nema ničega ni blizu slicnog humanitarnim koridorima. Ne postoji sistemska evakuacija stanovništva“, rekla je Zaharova.

Ona je dodala da je jasno samo jedno – prema mirnim Iračanima u Mosulu koalicija se odnosi gore nego prema borcima u Alepu.

Ranije je načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba ruskih oružanih snaga general-potpukovnik Sergej Rudskoj izjavio da je američka avijacija 26. oktobra izvršila udare na stambene delove grada Hamam el Elil, u blizini Mosula.

AP Photo/Felipe Dana

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh